Migracions
Societat 13/10/2023

Prop de 2.000 migrants arriben a les costes d'Espanya en les últimes 48 hores

Almenys 1.500 persones han estat rescatades a les Canàries i 119 a les Balears

Ara
3 min
Arribada al moll de La Palmas de Gran Canàries d'una setantena de migrants.

BarcelonaLes últimes 48 hores han estat intenses a la frontera sud d'Europa: 1.905 persones d'origen magribí i subsaharià han arribat a l'estat espanyol travessant el mar. La gran majoria, unes 1.500, van arribar entre dijous i aquest divendres a les costes de les illes Canàries a bord de pasteres, seguint la ruta migratòria de l'Àfrica Occidental, la més perillosa i mortífera. Només durant els primers deu dies d'octubre ja han arribat més de 5.000 migrants a l'arxipèlag. L'arribada d'embarcacions precàries, però, també es va donar en altres punts del Mediterrani. Quinze embarcacions amb 184 migrants van tocar terra a Cartagena (Múrcia) i cinc cayucos, amb 72 persones a bord, van entrar a les costes d'Alacant (País Valencià) la nit i la matinada de dijous. També el govern balear ha informat que 119 immigrants han estat interceptats a la costa –sis embarcacions a Mallorca i tres a Eivissa– en les últimes hores, i a 6 quilòmetres del cap de Gata, a Almeria, s'ha localitzat una pastera amb 16 homes a bord.

Les arribades a les Canàries s'han multiplicat per cinc des de l'estiu, segons el recompte del ministeri de l'Interior. Davant l'augment de la pressió migratòria d'aquests dies, que està marcant xifres sense precedents des del 2006, el ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat que viatjarà aquest dilluns a les Canàries per presidir una nova reunió de l'Autoritat de Coordinació davant la Immigració. Marlaska tenia previst visitar el Senegal la setmana que ve justament per abordar amb les autoritats d'aquest país i les de Mauritània el control de les rutes migratòries que connecten el continent africà amb les Canàries. La situació a les illes, però, ha obligat a ajornar aquesta reunió.

Dijous a la nit, 812 persones van desembarcar a les Canàries, 413 de les quals a El Hierro, que és l'illa més occidental de l'arxipèlag i l'última terra abans de l'immens oceà. El Hierro s'ha convertit en el nou destí per als cayucos amb por de ser interceptats. També van arribar migrants a Lanzarote (169), La Gomera (102), Gran Canària (70) i Fuerteventura (58).

Una vuitantena de migrants que viatjaven en 'cayuco' són atesos aquest divendres a El Hierro per voluntaris de la Creu Roja.

Segons ha informat Salvament Marítim, aquest divendres 700 migrants més han hagut de ser rescatats. Havien arribat a l'arxipèlag canari en diverses embarcacions que van ser identificades a prop de Lanzarote (206 migrants, entre els quals 21 menors i una embarassada); Gran Canària (140); Tenerife (217, 33 dels quals menors); Fuerteventura (56) i El Hierro (80). També van arribar dues persones a La Graciosa a bord d'una llanxa pneumàtica. Una embarcació privada va facilitar-los combustible i va remolcar-los fins a la costa.

La Delegació del govern espanyol a les Canàries ha informat que ja ha derivat a Tenerife 445 adults que estaven en centres d'allotjament temporal de El Hierro per evitar la saturació dels recursos assistencials. Encara hi ha 74 migrants procedents de l'última embarcació arribada aquest divendres a l'illa, que seran derivats "com més aviat millor" a Tenerife, han afegit.

Arribades també al Mediterrani

A Múrcia, la Guàrdia Civil i Salvament Marítim van interceptar dijous a la nit 15 embarcacions amb 184 persones a bord –162 homes adults, 7 dones i 15 menors, tots de nacionalitat algeriana– en dues platges de Cartagena. Els migrants van ser atesos per voluntaris de la Creu Roja quan van arribar al port. Després de confirmar el bon estat de salut de tots ells, van ser entregats a la Policia Nacional.

Al litoral de la província d'Alacant, segons dades de la Creu Roja, un total de 72 persones en un relatiu bon estat de salut han estat rescatades a bord de cinc embarcacions precàries. En només 48 hores, des de dimecres a la matinada, la xifra de migrants al sud del País Valencià ha pujat a 120 en nou pasteres.

Aquest divendres de matinada quatre pasteres amb 62 persones han estat localitzades a Mallorca i Eivissa. El govern balear ha informat que, a la primera, identificada a les quatre de la matinada a l'arxipèlag de Cabrera (Mallorca), hi havia 19 ocupants. A la segona, a la mateixa zona tot i que mitja hora després, hi havia 14 migrants. Cap a les 8.30 hores, Salvament Marítim ha rescatat 14 migrants més, tots ells en bon estat de salut, a una milla. També a Santa Eulàlia des Riu (Eivissa) han rescatat 15 persones d'origen magribí. Des de començament d'any ja són 87 les pasteres localitzades en arribar a les Balears, en què navegaven almenys 1.600 immigrants, segons el recompte que fa Efe.

Acord per traslladar 347 menors, 33 a Catalunya

Dimecres, les comunitats autònomes van acordar la distribució solidària de 347 menors migrants arribats a les illes, una xifra que per al govern canari és "insuficient" a causa de la magnitud de la crisi migratòria. L'arxipèlag té ara 3.000 menors estrangers sota la seva tutela, 500 dels quals han arribat a El Hierro en pastera des de començament d'octubre. Els territoris que més menors acolliran són Andalusia (36), Madrid (34) i Catalunya (33).

stats