Societat 21/06/2024

Menys Turisme, Més Vida: les Illes es coordinen per canviar el model turístic actual

Faran front comú i exigeixen al Govern que prengui mesures contundents

ARA Balears
2 min
La darrera assamblea de 'Menys Turisme, Més Vida'

PalmaLa plataforma Menys Turisme, Més Vida s'expandeix a totes les Balears per establir un front comú i lluitar conjuntament per canviar el model turístic actual. Després del seu naixement i les diverses assemblees que han duit a terme a diferents punts de Mallorca, ara arriba també a Menorca, Eivissa i Formentera. Per tal d'assolir els objectius, han articulat un espai de coordinació interilles per encarar de manera conjunta els múltiples aspectes socials, laborals i ecològics.

Per tal de fer aquest front comú, s'han sumat a la plataforma iniciatives com la campanya "Via Menorca" que el passat 8 de juny va omplir la plaça Biosfera de Maó, a Menorca; la Xarxa de Moviments Socials d'Eivissa i altres entitats i col·lectius, articulats sota el nom de Plataforma Canviem el Rumb Eivissa i Formentera. En una nota de premsa han explicat que des de finals de maig, diversos representants de les diferents iniciatives de totes les Illes es reuneixen cada setmana per coordinar demandes, el relat, les accions de denúncia i les mobilitzacions en el marc de la campanya interilles que impulsen conjuntament sota el lema 'Canviem el rumb: posem límits al turisme'.

Al comunicat han detallat, també que l'objectiu és concertar una temporada intensa de mobilitzacions que es vagi estenent per les quatre illes per denunciar els impactes nefastos del model turístic i econòmic actual a les Balears i exigir els canvis necessaris per a un canvi de rumb del nostre model socioeconòmic que garanteixi els drets fonamentals que estan en joc: el dret a l'habitatge; els serveis socials; especialment els sanitaris i l'educació del jovent; la bretxa de gènere als salaris i a les pensions; i, la conservació i regeneració dels recursos naturals, com l'aigua, la mar, platges i espais naturals que han esdevingut béns especulatius.

Per tal d'assolir aquests objectius, asseguren que és imprescindible que la classe política prengui mesures contundents, que estableixi límits i reguli aquesta activitat i que, al mateix temps, posi al servei de la majoria socials el benefici que genera. "Treballarem i ens articularem conjuntament per exigir que els nostres governants apostin per un altre model socioeconòmic, que atengui l'actual crisi ecològica i social, amb el drama de l'habitatge com a principal protagonista, respecti les singularitats i límits de les nostres illes i ens permeti transitar juntes camins cap a la justícia social i ambiental, apostant pel bé comú i la vida digna", han declarat.

Amb tot, han aprofitat l'anunci per fer una crida a la ciutadania a participar de les pròximes convocatòries i a seguir-los a les xarxes amb el hashtag #CanviemElRumb.

stats