Societat 15/01/2022

Menorca celebra un Sant Antoni adaptat a la covid-19

Les institucions aposten per mantenir els actes oficials amb restriccions, però se suspenen les torrades populars de sobrassada i botifarró

Ivan Martín
4 min
La processó dels Tres Tocs passa pels carrers del centre històric de Ciutadella.

MaóMenorca celebrarà el seu patró amb més alegria que l’any passat, però evitant les tradicionals torrades de sobrassada i botifarró a tots els municipis a causa de l’augment de contagis de covid-19. Es mantenen els actes institucionals més representatius, tot i que cauen els de caràcter social per temor de la propagació del virus.  

Cada 17 de gener, els menorquins commemoren la conquesta de l’illa, en mans musulmanes, pel rei Alfons III. Sota el nom d’Al-Manurqa, la dominació àrab es va estendre durant gairebé 400 anys. El 1287 va deixar de ser oficialment islàmica. 

Els dos actes institucionals programats per dilluns són la conferència de la Diada de Sant Antoni, que es durà a terme al saló de plens del Consell de Menorca (17.00 hores), i el concert al teatre Principal de Maó a càrrec del cantautor Cris Juanico i l’Orquestra Simfònica de les Balears (20.00 hores). La nutricionista Noemí Garcia ha pres el relleu dels epidemiòlegs Ildefonso Hernández i Maties Torrent i impartirà la conferència La gastronomia davant els reptes de l’Antropocè: una oportunitat des de Menorca. Garcia és graduada en Nutrició Humana i Dietètica, i Nutrició i Dietètica Clínica per la Universitat de Barcelona, a més d’autora de la Guia de mesures per prevenir i reduir el malbaratament alimentari, editada per l’Agència Menorca Reserva de Biosfera. 

D’altra banda, Cris Juanico durà el seu repertori al Principal de Maó, juntament amb l’Orquestra Simfònica de les Balears, sota la direcció de Pablo Urbina. En concret, el ciutadellenc presentarà el seu nou projecte artístic, Altament sensible, i oferirà un repertori que contindrà alguns dels seus temes més populars en clau simfònica. Una doble proposta que permetrà recuperar temes com ‘Si véns’, ‘Així i tot’, ‘Es moment’ i ‘Un vol de miloca’, entre d’altres.

El conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria, aposta per reivindicar el menorquinisme: “Celebrem la identitat i l’arribada de la nostra cultura i llengua, tot i que cal posar en valor la cohesió de tots els residents que volen decidir per si mateixos les polítiques més adequades per a l’illa”. Diu el conseller que un dels reptes és ampliar les possibilitats que atorga l’autogovern, i destaca la conferència institucional a càrrec de Noemí Garcia: “Ha millorat la qualitat dels menjadors dels col·legis a través del foment del producte local. També som a les portes de ser Regió Gastronòmica Europea i s’ha de posar en valor”. Pel que fa al concert de Cris Juanico i la Simfònica de les Balears, Maria ha dit que el concert s’estendrà més enllà de la Diada: “Veurem un Cris Juanico diferent, en versió simfònica, és una oportunitat que no ens podem perdre. Estic convençut que en un futur atraurà l’interès de gent del Principal i del País Valencià”. 

S’adapta el programa d’actes

En clau social, el Sant Antoni 2022 a Menorca es concentrarà en les beneïdes d’animals i la versió reduïda de la processó dels Tres Tocs de Ciutadella. En aquest darrer municipi, l’Ajuntament ha adaptat els actes previstos per celebrar la Diada a fi d’adequar-los a la situació sanitària actual. 

A la capital de Ponent, l’acte institucional de dia 16 es manté al Teatre del Born (19.00 hores). S’hi lliurarà la Medalla d’Or de la ciutat, a títol pòstum, a Pere Melis Pons, i també a Margarita Cursach Seguí, filòloga i experta en la figura de Melis, que pronunciarà una conferència recordant els mèrits del distingit. 

Pel que fa a dilluns, Ciutadella ha suspès el tradicional Mercat de Dàtils i Taronges, perquè considera que és un espai vulnerable, mentre que la Fira de Sant Antoni es mantindrà, però amb més espai entre les diferents paradetes i l’habilitació d’un circuit per l’interior de la fira i amb seguretat privada que vigilarà el compliment de les mesures sanitàries. 

La pandèmia s’escenificarà en les mesures introduïdes per a la processó dels Tres Tocs. El recorregut serà el mateix de cada any fins a arribar a la plaça de les Palmeres, on aquest any la processó no s’aturarà i tampoc es realitzaran els Tres Tocs. La comitiva prosseguirà fins a la Catedral, però sense passar pels carrers estrets del nucli antic. Finalment, el sant temple acollirà la cerimònia final, on tindran lloc els Tres Tocs i el cant del Tedèum. Una vegada acabi l’acte religiós, la comitiva continuarà fins a l’ajuntament, on es donarà per conclosa la processó. Per cert, el nombre d’autoritats assistents es reduirà respecte d’altres anys, així com el nombre d’integrants de la Banda de Música de Ciutadella.

En canvi, Maó centra el programa en una vintena d’activitats que també s’estenen als nuclis poblacionals de Llucmaçanes i Sant Climent. El Mercat de Sant Antoni s’ha traslladat aquest any a l’Esplanada amb l’objectiu de guanyar més espai, però la Diada es complementa amb les exposicions Temps d’emblanquinar i Convertim el plàstic en art al Claustre del Carme. Un dels actes més vistosos i seguits a Maó és la beneïda d’animals i les sortides de les colles geganteres de Maó i Llucmaçanes, que representaran la conquesta de Menorca.

El regidor de Festes de Maó, José Manuel García Pascual, ha reconegut la resignació per la cancel·lació d’actes com les torrades, un símbol de Sant Antoni, malgrat que ha recordat la prioritat: “Cal garantir la seguretat de tothom, no és el millor moment per dur a terme celebracions d’aquestes característiques”.

stats