Educació
Societat 28/02/2023

Un menor que rebia burles a l'institut, hospitalitzat després d'intentar suïcidar-se a la Ràpita

"El sistema ha fallat": la família assegura que al gener van avisar el centre de la situació que patia el noi

3 min
Una imatge de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Barcelona"El sistema ha fallat. Potser no s'ha actuat tan ràpid com s'havia d'actuar, perquè no semblava que el cas fos tan greu", explica a l'ARA el Josep Gual. És el pare del Pol, un menor de 15 anys que dilluns passat va saltar des d'un quart pis després de deixar una carta explicant que patia burles a un institut de la Ràpita. El noi està ingressat a l'hospital després de llançar-se des d'una alçada de 14 metres. S'ha trencat els braços, les cames, dues costelles i dues vèrtebres, però està conscient i ha estat ell mateix qui ha demanat als pares que facin públic el seu cas: "El Pol vol que això no li passi a més gent" explica el seu pare. "Dilluns va tornar de l'institut normal i no vam detectar res. Va dinar i es va posar a fer els deures a la seva habitació. Jo estava al despatx, pensàvem que estava fent els deures, però estava escrivint una carta de comiat. En entrar a l'habitació la vam llegir i no trobàvem el Pol, fins que vam sentir les ambulàncies", recorda el Josep.

Des dels 10 anys el Pol està en tractament terapèutic perquè se li va detectar Asperger, un trastorn de l'espectre autista, i el terapeuta li dona eines per socialitzar millor. Fa dos anys va canviar d'institut i al nou centre li va costar fer amics. "Quan vivia a Blanes sí que tenia més amics, tot i que sempre li ha costat una mica relacionar-se, perquè ell és més sensible, però s'hi esforça molt i realment desitja relacionar-se", explica el pare. Al gener, després de tornar de festes, van notar que el Pol estava més desanimat i trist i notava que els companys no li feien costat. Per això van anar a parlar amb l'institut. Tot i això, lamenta que la situació del seu fill no va arribar a direcció. Potser, apunta, perquè no se li va donar prou importància al cas o perquè "no era un bullying dur, però sí que li feien conyetes i a l'hora del pati es quedava a la biblioteca per evitar les burles. Tot i això, per abordar la situació sí que s'havia parlat d'organitzar una reunió entre el centre i els terapeutes del Pol, però encara no s'havia arribat a fer.

El Josep explica que es van adonar de com era de greu la situació al llegir la carta que els havia deixat el Pol. "Els nens es pensaven que reien tots junts, però jo sentia que se n'estaven rient de mi", explicava a la carta, on deia que no volia viure en un món "on la gent dolenta sigui aplaudida" i on les persones "sensibles, nobles i de bon cor sempre tenen les de perdre".

Tot i haver fet públic a les xarxes socials el seu cas, el pare del Pol deixa clar que l'objectiu no és buscar culpables concrets ni denunciar ningú, sinó alertar del que pot passar en aquestes situacions i fer visible que el sistema falla. "El Pol està conscient i s'ha obert molt. Veu que se li ha donat una oportunitat i vol fer campanya perquè no hi hagi més situacions com la que ell ha viscut", explica el pare. A la publicació a les xarxes socials també assegura que el menor vol "explicar la seva experiència i conscienciar els adolescents que, amb la seva actitud, poden causar aquestes situacions".

Fonts de la conselleria d'Educació confirmen que el departament va iniciar una investigació interna al tenir coneixement dels fets i va activar la Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència (USAV), el mateix mecanisme que es va activar per esclarir els fets en el cas dels bessons de Sallent. Els Mossos d'Esquadra també han obert una investigació per temptativa de suïcidi i investiguen quins motius van provocar la situació.

stats