Societat 14/04/2022

Memòria de Mallorca denuncia el mal estat del fortí d'Illetes i demana que es protegeixi

Sol·licita al Govern, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Calvià que treballin per "mantenir-lo i protegir-lo"

2 min
BÉ D’INTERÈS CULTURAL
 El fortí d’Illetes és un espai abandonat fa una vintena d’anys que amaga un dels capítols més dolorosos de la nostra història recent: la Guerra Civil.

PalmaMemòria de Mallorca denuncia l'estat "degradat" en què es troba el fortí d'Illetes i demana al Govern, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Calvià que treballin per "mantenir-lo i protegir-lo", explica l'entitat en una nota. "És l'únic centre de repressió, detenció i afusellaments que a Mallorca encara conserva les construccions i els edificis, les dependències carceràries i la fisonomia interior i exterior que tenia durant la repressió franquista", apunta.

El fortí d'Illetes -catalogat pel Consell de Mallorca com a Bé d'Interès Cultural (BIC)- està situat en el terme municipal de Calvià. Aquest espai era propietat de la família Truyols-Delgado, que el tenia arrendat a l'Exèrcit, però el 2003 el va vendre a una empresa de construcció britànica. "Fa gairebé 18 anys que el fortí d'Illetes està totalment abandonat, degradant-se dia a dia i en perill de ruïna. L'actual propietat no respecta la seva obligació del manteniment, ni tampoc la d'obrir-lo al públic com marca la llei", apunta.

Per això, l'associació demana al Govern que el ofrtí d'Illetes sigui catalogat com a Espai de Memòria Democràtica, que insti el govern espanyol a incloure'l en el Catàleg Estatal de Centres de Memòria i el declari principal Centre de Memòria de les Balears.

Per altra banda, l'entitat sol·licita al Consell de Mallorca que en reforci la protecció i que si la propietat no compleix amb el manteniment que marca la llei, imposi sancions. Així mateix, demana a l'Ajuntament de Calvià que col·labori amb la inscripció en el Catàleg d'Espais i Itineraris de Memòria i Reconeixement Democràtics de les Illes Balears, i també amb la senyalització amb plaques explicatives dels significat memorialista.

Si no es compleixen els requisits de protecció i obertura al públic que marca la llei, Memòria de Mallorca considera s'haurien d'iniciar tràmits d'expropiació.

stats