Societat 15/01/2022

El Govern iniciarà dilluns les excavacions per localitzar la fossa comuna del cementeri d’Inca

Se cerca Joan Mut Jaume, única víctima identificada, tot i que no es descarta trobar-hi altres assassinats per la repressió franquista

ARA Balears
2 min
Excavacions al cementiri de Porreres

El Govern iniciarà dilluns les excavacions per localitzar la fossa comuna del cementeri municipal d’Inca. El pla d'actuació se centra a trobar Joan Mut Jaume, única víctima de la qual es té constància que està enterrada allà, tot i que no es descarta la presència d’altres individus inhumats a causa d'assassinats per la repressió franquista.

Segons el Diccionari Vermell, Joan Mut era soldat d’artilleria al quarter General Luque d’Inca. Va ser condemnat a mort i l’afusellaren per causa judicial el 5 de novembre de 1936.

En concret, aquesta actuació forma part del tercer Pla de fosses del Govern. La primera intervenció ha estat la segona fase de Son Coletes, a Manacor, on ja han finalitzat les tasques de camp i en aquests moments s'hi duen a terme les anàlisis antropològiques. La intervenció d’Inca és la segona que es posa en marxa dins el Pla d’actuacions en fosses de la Guerra Civil 2021-2022 i també estan previstes intervencions al cementeri nou de Sant Francesc de Formentera, la tercera fase del cementeri de les Figueretes d’Eivissa, el cementeri de Selva, el cementeri de Mancor de la Vall i el pou de Son Danús, a Santanyí.

El pla es completa amb sis estudis històrics, que durà a terme l’empresa Atics, SL, i que se centraran entorn de la fossa comuna de Capdepera, el cementeri de Petra, el cementeri de Palma (carrer de Sant Silvestre), el cementeri de Porreres, el cementeri de Muro i la fossa de la Cala de Sant Vicenç, ubicada a Pollença. També serà Atics qui durà a terme la restauració, consolidació i conservació dels materials o objectes trobats en el procés d’excavació i documentació de les fosses exhumades en els anteriors plans de 2016, 2018 i 2019.

stats