La meitat dels balears que cerca habitatge no en troba cap que pugui pagar

Un 81% dels illencs que viu de lloguer voldria comprar una casa, però no pot

Un 48% dels balears que cerca un nou habitatge no en troba cap que pugui pagar, segons un estudi elaborat per Casaktua. Un 27% dels ciutadans illencs vol canviar de residència pròximament –aquesta xifra era d'un 29% el 2018–. Un 19% cerca habitatge en propietat i un 7% ho fa per llogar.

El problema és que els preus de l'habitatge en dificulten l'accés. Un terç de les persones que en cerca un de nou decideix no canviar de residència per qüestions econòmiques, entre les quals hi figura la incapacitat per fer front al pagament de la hipoteca.

El 81% dels illencs que viu de lloguer reconeix que, si les condicions econòmiques fossin unes altres, compraria una nova propietat, ja que considera que anar de lloguer és "tirar els doblers" i que tenir un habitatge propi és una garantia  i "la millor herència que es pot deixar als fills".  

Llogar un pis a Palma és un 31% més car que la mitjana de l'Estat

A escala estatal, els percentatges són similars, ja que un 46% dels ciutadans que volen canviar d'habitatge no en troben cap que s'adapti a la seva economia. El 22% dels espanyols tenen la intenció de mudar-se. En aquest cas, un 15% prefereix comprar i un 7%, llogar. 

Les conseqüències entre els joves

Aquesta situació immobiliària té un impacte negatiu entre els més joves i els obliga a continuar vivint a casa dels pares. Segons el II Observatori de l'Habitatge a Espanya del 2019, elaborat per la franquícia immobiliària Century21, 6 de cada 10 joves d'entre 18 i 24 anys i 4 de cada 10 joves d'entre 25 i 29 anys no han pogut independitzar-se per motius econòmics. Segons l'estudi, el 59% dels joves que sí que han pogut independitzar-se viuen en un habitatge de lloguer, encara que trien aquesta alternativa com una solució temporal fins a adquirir casa pròpia.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF