Societat 11/02/2021

Medi Ambient posa en marxa un pla per conservar amfibis i rèptils de les Balears

La Conselleria destina 546.300 euros a protegir espècies amenaçades com el ferreret i les sargantanes balears

Ara Balears
2 min
Ferreret

La Conselleria de Medi Ambient i Territori ha posat en marxa un pla de recuperació i conservació d'amfibis i rèptils de les Balears que té un pressupost de 546.300 euros per invertir al llarg de cinc anys, segons ha informat aquest dijous en un comunicat.

El pla Boscà se centra en la protecció de cinc espècies, tres de les quals són endèmiques de les Balears: el ferreret (Alytes muletensis) i les sargantanes balear (Podarcis lilfordi) i pitiüsa (Podarcis pityusensis). Les altres dues espècies són el calàpet (Bufotes balearicus) i la tortuga mora (Testudo graeca).

El ferreret és el més fràgil de les espècies incloses al pla perquè està en perill d'extinció. Només viu als gorgs dels torrents de la serra de Tramuntana i la principal amenaça que té són depredadors com ara la serp d'aigua (Natrix maura) o malalties produïdes pel fong Batrachochytrium dendrobastidis.

Pel que fa al calàpet, el pla se centrarà en la recuperació de la població eivissenca catalogada en perill d'extinció a l'illa. A Mallorca i a Menorca, en canvi, la seva presència és relativament abundant. Pel que fa a la tortuga mora, la intenció és recuperar l'àrea de distribució històrica de l'espècie a les Balears.

Respecte de les dues espècies de sargantanes, la intenció és mantenir un estat favorable de conservació. La sargantana balear habita 12 illots que envolten Mallorca i 16 que habiten Menorca, a banda de 18 illes i illots de l'arxipèlag de Cabrera. A les Pitiüses, la població es manté a 48 illes i illots, incloses Eivissa i Formentera.

El document ha estat elaborat en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears i la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO-BirdLife) en el marc del projecte ARES. "Els efectes devastadors del covid-19 ens impulsen a fer un esforç major", ha explicat el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, i ha afirmat que la pandèmia està relacionada amb la desforestació i la pèrdua de biodiversitat. "El consens científic és gairebé unànime", ha apuntat.

El conseller també ha destacat en el comunicat que el Consorci de Conservació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) ja està posant en marxa el dispositiu de captura de serps a Eivissa i Formentera.

stats