Societat 17/02/2020

Un equip de la UIB crea un material que s'adhereix als microplàstics i facilita treure'ls de l'aigua

El producte, de nom ZIF-67, també es pot fer servir per separar altres contaminants com ara colorants tèxtils

Ara Balears
2 min
Una dona troba microplàstics a la sorra d’una platja. Arreu es poden localitzar aquestes partícules.

PalmaEl grup d'investigació en Química de Materials de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha creat un material que s'adhereix als microplàstics i als colorants i fa més fàcil treure'ls de l'aigua. De moment es pot fer servir per treure els contaminants de petites mostres d'aigua contaminada, analitzar-los, i estudiar com netejar l'aigua de zones concretes. Cal recordar que, només entre Mallorca i Menorca, es calcula que hi suren uns 752 milions de partícules de plàstic, 3,7 tones en total. La gran majoria, entre un 95% i un 97% segons un estudi de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats, són microplàstics de menys de cinc mil·límetres.

Es tracta d'un material híbrid, format per una xarxa metal·loorgànica de cobalt (MOF-74) -una mena de materials fets per centres metàl·lics i lligaments orgànics- i un carbó porós. El resultat és un producte, de nom ZIF-67, que aconsegueix absorbir contaminants com ara els microplàstics i els colorants tèxtils. La líder del grup d'investigació, Gemma Turnes, ha destacat que el material és molt estable, tant químicament com per la temperatura, i fàcil de regenerar.

La UIB desenvolupa un nou mètode per extreure materials contaminants de l'aigua

L'investigador Mateo del Río, que ha fet la seva tesi sobre la contaminació de l'aigua, ha explicat aquest dilluns en una roda de premsa que aquest híbrid sòlid és perfecte per treure contaminants de l'aigua, perquè com que és porós s'hi aferren les substàncies contaminants i, com que és magnètic, després tan sols cal un imant per separar els residus del nou producte. Això també permet reutilitzar fàcilment el ZIF-67.

Del Río ha proposat agafar mostres d'aigua de la Badia de Palma i analitzar-les amb aquest nou sistema per determinar-ne els nivells de contaminació. Ha insistit que la ciència es basa en "provar i provar" i ha reconegut que durant la recerca han intentat moltes combinacions de materials abans de trobar aquesta. "Cal localitzar on són els problemes per actuar tan aviat com sigui possible i evitar segons quins desastres", ha afegit.

Imatge microscòpica d'escombratge del material híbrid.

Recentment, Mateo del Río juntament amb Gemma Turnes i Carlos Palomino han publicat un article a la revista científica ACS Applied Materials & Interfaces explicant el desenvolupament d'aquest nou material. Fa més d'un any que aquest grup està fent proves amb diferents materials i aquest resultat positiu crea un precedent, segons Del Río, per obtenir nous materials híbrids amb diferents característiques per extreure més contaminants.

stats