L'ús de mascareta fora de casa serà obligatori a partir d'aquest dilluns a les Balears

La nova mesura entrarà en vigor quan es publiqui al BOIB amb l'objectiu de reforçar les mesures de seguretat sanitàries per prevenir la propagació del coronavirus

Encara que es pugui garantir la distància de seguretat, l'ús de mascareta al carrer, als espais oberts i també als recintes tancats d'ús públic serà sempre obligatori a les Illes entre els majors de sis anys a partir d'aquest dilluns. La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, explicarà a les 13.00 hores en roda de premsa tots els detalls d'aquesta nova mesura, que entrarà en vigor així que es publiqui aquest mateix dilluns al Butlletí Oficial de la Comunitat (BOIB).

La sanció per no dur mascareta serà de 100 euros i s'haurà de dur a tots els espais públics, excepte a la platja, a la piscina, a la feina i per fer esport. També es permetrà treure-se-la en el moment concret de menjar i beure a bars i restaurants, però sí que caldrà dur-la mentre s'esperin els plats o les begudes, tant a dins com fora dels locals. 

Aquest divendres, el Govern va aprovar un decret llei que recull multes d’entre 100 i 600.000 euros en funció del tipus d’infracció de la normativa sanitària i de seguretat, i amb una resolució de la Conselleria de Salut amb mesures més restrictives, que s’hauran de complir a partir d’aquest dilluns.

Entre 100 i 600.000 € de multa per incomplir les normes covid-19

D'aquesta manera, l’Executiu es vol anticipar a un possible increment descontrolat d’infeccions i que les Balears continuïn sent una destinació segura. Les festes il·legals seran un objectiu a perseguir. De fet, ja ha entrat en funcionament un equip format per inspectors de la Comunitat Autònoma i els consells, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la Policia Local que treballarà amb aquesta finalitat.

Restriccions d'aforament i horaris

El Govern limitarà l'aforament en les reunions familiars i socials, que podran aplegar com a màxim 30 persones en llocs tancats i de 70 en llocs oberts. En relació amb les celebracions oficials, es podran continuar fent, però amb limitació d'assistència. Les cerimònies de noces podran acollir 250 persones en espais oberts i 150 en llocs tancats. Les bandes de música i les corals no podran excedir les 30 persones, i totes hauran de dur mascareta, excepte els músics d'instruments de vent.

També s'establirà la norma de no perllongar més d'una hora les activitats d'oci infantil. D'altra banda, l'ús de mascareta també serà obligatori als vehicles privats, sempre que els únics ocupants no siguin persones que convisquin. En les activitats d'educació no reglada només hi podran participar 100 persones com a màxim. I als establiments de jocs i apostes, com els locals d'oci nocturn, hauran de tancar com a molt tard a les 2 h de la matinada. Tampoc no estaran permeses les pipes d'aigua shisha a causa de l'alt risc de contagi que impliquen.

El Govern limitarà les reunions a 70 persones als espais oberts i a 30 als tancats

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF