Societat 18/06/2019

La filla i la neta d'una víctima del franquisme declararan per primera vegada al jutjat de Palma

Es tracta del cas de la llubinera Margalida Jaume, una dona que va desaparèixer amb el seu marit l'agost del 1936

Ara Balears
1 min
Antoni Alomar Mas i Margalida Jaume Vanrell amb les seves dues filles, Francisca i Pilar.

PalmaPer primera vegada, dos descendents de Margalida Jaume, víctima del franquisme, podran declarar davant la justícia i explicar com ha afectat a les seves vides la desaparició i execució de Margalida al costat del seu marit, Antoni Alomar, a la localitat mallorquina de Manacor l'agost de 1936, en el marc de la Guerra Civil espanyola. Es tracta de Francisca Alomar Jaume i Bartolomea (Tolita) Riera Alomar, filla i neta de Margalida, respectivament, que prestaran declaració al jutjat d'Instrucció número 11 de Palma aquest dimecres a les 12 h.

La jutgessa María Servini, que porta la causa contra el franquisme a l'Argentina, és qui ha sol·licitat aquestes declaracions, com a part de la recerca de la querella per crims masclistes durant el franquisme que l'organització internacional Women’s Link Worldwide va presentar a l'Argentina l'any 2016.

L'advocada de l'organització, Aintzane Márquez, ha assegurat que "un jutjat de Mallorca hagi acceptat prendre declaració pel cas de Margalida Jaume és un pas molt important, però també una cosa excepcional". A més, ha afegit que "la justícia espanyola continua sense investigar els crims del franquisme i, en anteriors ocasions, ha obstaculitzat la recerca de la justícia argentina”.

D'altra banda, la portaveu de l'associació Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha declarat que tot i estar molt contents pel fet que les dues dones puguin declarar davant la justícia el que realment els agradaria és que "fos la justícia espanyola la que investigàs els crims del franquisme, atès que és el seu deure", ha assenyalat.

Doble repressió

Com tantes altres dones, Margalida Jaume patí una doble repressió a mans dels franquistes: una, per no coincidir amb les seves idees, i una altra, pel fet de ser dona. En aquest cas, la perspectiva de gènere dels crims franquistes agafa una importància inusual, precisament perquè la tasca de Women’s Link se centra a cercar la justícia per a les dones i nines que han patit i pateixen violència i repressió.

stats