Societat 25/04/2018

Manuel Blanco: "Intentam que hi hagi justícia per a les mans que hi ha al mar"

El vicepresident de Proem-Aid no descarta que el judici a què s'haurà d'enfrontar l'ONG a Grècia sigui un intent més de penalitzar la gent que ajuda

Aina Solano
2 min
Proem Aid lamenta que mentre els són jutjats "hi ha gent que segueix ofegant-se al mar"

PalmaDues setmanes abans de ser jutjat a Grècia, el vicepresident de l'organització Proem-Aid, Manuel Blanco, ha manifestat a Palma que igual que aquesta vegada “hem estat nosaltres, però podrien haver estat uns altres companys i una altra organització”, ja que “la tendència de criminalitzar l'ajuda i la solidaritat ja va començar el 2016”. Per això, no descarta que aquest sigui “un intent més d'intentar penalitzar la gent que ajuda”. En aquest sentit el també cap dels bombers de la Diputació de Sevilla, ha subscrit les paraules del cap dels guardacostes grec: "Érem al lloc equivocat al moment equivocat".

Acompanyat d'un dels coordinadors de Proem-Aid, Manuel Elviro, i de la voluntària de l'organització Xisca Maria Pérez, Blanco ha lamentat que “mentre les càmeres i els focus estan pendents de nosaltres, contínua ofegant-se gent al mar” i aquest és “el problema greu”.

Blanco, que el pròxim 7 de maig serà jutjat, juntament amb els voluntaris de l'ONG Julio Latorre i José Enrique Rodríguez, a Mitilene (Grècia) per un presumpte delicte de tràfic de persones en grau de temptativa, ha manifestat que l'acusació “és imprecisa” perquè quan varen ser detinguts “no teníem ningú al vaixell” i “actuàvem amb una altra ONG danesa”. El bomber ha reconegut que no entenen “la criminalització i la judicialització que s'està exercint contra les organitzacions d'ajuda humanitària”, especialment “quan hi ha una "legislació internacional que estableix que qualsevol estat costaner ha de disposar d'un dispositiu SAR de recerca, rescat i salvament adient a les circumstàncies del seu entorn". En aquest sentit, ha subratllat que el 2015 i davant l'allau de centenars de refugiats “cap estat estava preparat per donar resposta a aquesta realitat”, els grecs “no tenien recursos suficients i va ser quan nosaltres, la societat civil va decidir ajudar". El vicepresident de Proem-Aid no descarta que la situació respongui a un “cop d'efecte damunt la taula”, per mirar d'intentar “ordenar tot això”. Amb tot, considera que “seria molt pervers pensar que hi ha qualque pacte per criminalitzar els que ajuden” i ha destacat que organitzacions com Proem-Aid "estam cobrint forats que la solidaritat internacional, amb els estats com a líders, hauria d'estar organitzant".

Un dels coordinadors de l'entitat, Manuel Elviro, ha afegit que “a més d'una resposta ciutadana”, “en el nostre cas la diferència és que som uns professionals del rescat”. “Quan anam cap allà tant el govern espanyol com el govern grec tenen constància que hi anam”.

Proem-Aid va començar les seves tasques de salvament i ajuda humanitària “perquè vàrem veure que hi havia persones que morien ofegades i vàrem decidir botar i sortir de la zona de confort”. Des de llavors “hem fet coses impensables: rescatar dones, homes i infants que fugien d'una guerra”. L'organització, que està integrada per professionals de les emergències (bombers, bussejadors, nedadors de rescat i sanitaris), ha rescatat més de 50.000 persones de morir ofegades a la mar. Des de 2015 desenvolupa la seva tasca al sud-est de l'illa grega de Lesbos i des de setembre de 2017 també al Mediterrani central.

L'organització humanitària ha estat distingida aquest dimarts amb el premi Jaume II que atorga el Consell de Mallorca.

stats