Societat 04/10/2023

Manacor fa una crida identitària en el 50è aniversari de l’Escola de Mallorquí

800 persones ompliran aquest 19 d’octubre l’auditori en un acte que desplegarà un mosaic en defensa d’una vida normalitzada en català

Sebastià Vanrell
3 min
Manacor fa una crida identitària en el 50 aniversari de l’Escola de Mallorquí

ManacorQuè fa d’una escola el referent cultural de tota una comarca? Com resisteix a l’alternança de partits i tendències polítiques diferents un espai on s’ensenya la llengua catalana des de fa 50 anys?. Les respostes, tot i ser múltiples, conflueixen en un punt comú d’amor per allò propi, pel coneixement i una mescla gairebé perfecta de tradició i futur. Una estranya i dolça anomalia que el proper dijous 19 d’octubre a les 19 hores compleix mig segle i ho celebra a l’Auditori de Manacor.

L’acte, que serà de franc i obert a tothom, estarà dirigit pels actors manacorins Toni Gomila i Joan Miquel Artigues i, segons les seves pròpies paraules, “serà un viatge emocional per textos, imatges i música”, al llarg d’una feina silenciosa i ben feta. “Aprofitar la manacorinitat universal de Simó Tort a Mossèn Alcover, en un embolcall que no pretén ser ni institucional ni acadèmic, sinó de record i reinvindicació”. La música anirà a càrrec de Mar Grimalt, Carles Medina, Roger Pistola, Sebastià Gris i el raper Rafel Swing.

De fet, qui hi acudeixi i aconsegueixi un lloc a les 800 butaques de l’auditori (que s’obrirà a les 18.20 hores sense reserves ni entrades numerades) quedarà immortalitzat en una fotografia que promet ser icònica. I és que a l’entrada es repartiran unes cartolines a fi d’aconseguir crear un mosaic d’unió i respecte que es desplegarà durant l’acte.

Un trobada que inevitablement ara tindrà un caràcter d’orgull i defensa. “Ara que la llengua torna a ser atacada des de l’administració balear i que veim que prest no serà un requisit per accedir a la funció pública, és el moment de demostrar que estam més en forma que mai”, consigna el regidor municipal de Política Lingüística, Sebastià Llodrà (Més-Esquerra). De fet, ja s’han hagut de duplicar les matricules (que es van obrir ahir mateix) tant per a ball de bot com per aprendre a tocar o perfeccionar els instruments tradicionals.

"Plantejam l'acte com un espectacle literari i poètic. Hem intentat resumir moltes coses en un vespre. L'eix conductor serà l'ús de la paraula, la difusió del bagatge cultural a partir de la paraula, i hi haurà molta poesia, molta música, molta literatura, molta identitat i molta joia", ha explicat Toni Gomila davant els mitjans de comunicació. Serà, en definitiva, un espectacle per "viure la felicitat que ha transmès aquesta institució, que ha irradiat energia durant aquests 50 anys". L'acte inclourà la participació de testimonis de les diferents etapes de l'Escola, que hi aportaran un valor més emocional. Així mateix, l'acte tindrà també la mirada posada en el futur. "Volem posar èmfasi en l'encoratjament dels reptes que venen, mirant-los a la cara i fent una crida al jovent, a les persones nouvingudes i a la societat en general que aquest patrimoni lingüístic i cultural és tan fràgil que festes com aquestes ens han de servir per recordar que la feina no està feta", ha afegit l'actor.

“La societat manacorina és forta davant dels atacs com a poble. La de l’Escola de Mallorquí és una història de lluita i cultura”, afegeix el batle de Manacor, Miquel Oliver. “Des que va començar a llocs quasi amagats encara en temps del franquisme (d’aquí el nom de 'mallorquí' en lloc de 'català') i que avui ja té un espai fix i digne”.

L’Escola fa feina de manera silenciosa perquè d’aquí a 50 anys la nostra llengua i cultura estiguin normalitzades i respectades. “Ara Manacor trascendeix, en part per desgràcia, com a punta de llança del fet identitari. Igualment, si tots aquests atacs a la llengua no hi fossin, l’acte seria encara importantíssim”, sosté el batle. "La gent de Manacor hi està més que convidada, perquè l'Escola és seva, però també tota aquella gent de Mallorca que vol viure en català, que vol anar a escola en català, al metge o senzillament tenir una vida normalitzada en català, ha de venir", ha conclòs.

“Tothom que passa per aquí queda marcat”, defensa orgullosa l’actual directora de l’Escola Municipal de Mallorquí, Margalida Rosselló. “Qui vol tenir una vida normalitzada en català hi està convidat”. Durant aquests primers 50 anys de vida per l’EMM hi han passat 137 professors, 74.200 alumnes i s’hi han oficiat 12 matrimonis.

stats