La campanya 'Mallorca amb Quios' recapta 144.000 euros per als refugiats

L'ONG Salvamento Marítimo Humanitario ha prestat serveis d'assistència sanitària als refugiats sirians al campament de Vial

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i el conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, han presentat els resultats de la campanya 'Mallorca amb Quios', duita a terme a través del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació entre l'abril de 2016 i el desembre de 2017, i que va recaptar un total de 144.000 euros per ajudar els refugiats sirians arribats a l'illa grega des de Turquia.

Una representació de la institució insular i del Fons Mallorquí de Solidaritat es va traslladar l'abril del 2016 a Quios i va veure de primera mà la dura situació que pateixen milers de refugiats a l'illa grega. El president del Consell, Miquel Ensenyat, ha agraït la " implicació de la societat mallorquina en aquest projecte", gràcies al qual "s'han pogut dur a terme una sèrie de projectes a través del Fons Mallorquí entorn de les persones refugiades". "El compromís del Consell de Mallorca i de molts municipis de l'illa ha fet possible que la cooperació entre pobles sigui possible", ha afegit.

Amb Mallorca amb Quios es va actuar "per posar un gra d'arena per solucionar la greu situació d'aquelles persones i s'hi va fer molta feina en col·laboració amb institucions públiques, ha assegurat Ensenyat, qui ha apuntat que el projecte va ser “una bona manera de fer cooperació internacional”.

Atenció logística i sanitària

En una primera fase de la campanya es varen destinar 88.000 euros a l'Ajuntament de Quios, que des de fa tres anys es veu obligat a dedicar recursos econòmics i humans per fer front a l'acolliment dels refugiats i resoldre nombrosos problemes, entre els quals assignar espais públics i adquirir terrenys per ubicar camps d'acolliment, assumir la distribució de l'ajut humanitari i fer front a l'increment de residus sòlids. Així, es va proposar donar suport a l'Ajuntament en atenció sanitària, manteniment dels campaments d'acolliment i gestió dels residus sòlids.

En una segona fase, s'han donat 56.000 euros a l'ONG Salvamento Marítimo Humanitario (SMH), associació sense ànim de lucre dedicada a salvaguardar la vida de les persones i que des de desembre de 2015 ha fet intervencions de rescat a la mar a l'illa de Quios i també de transport sanitari i d'assistència a urgències mèdiques.

Projectes com aquest serveixen "per posar en relleu un greu problema que està succeint a la Mediterrània", ha afirmat el vicepresident del Consell, Jesús Jurado, qui també ha mostrat la seva convicció que "vàrem aconseguir actuar d'alguna manera i millorar la greu situació que patien i pateixen les persones refugiades." 

De la seva banda, Antònia Rosselló, gerent del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, ha assenyalat que la iniciativa va rebre una “aportació extraordinària d'ajuntaments, empreses, centres educatius i particulars”.

El president de l'ONG SMH, Iñigo Mijangos, ha agraït tot el suport i la solidaritat mostrada des de Mallorca amb el projecte i ha detallat que, gràcies a la recaptació obtinguda, es va poder aportar atenció mèdica i un suport important a la població de refugiats al campament de Vial, especialment en control de la salut infantil i malalties cròniques.

La tasca de l'equip sanitari de l'organització es va centrar a alleujar la pressió sobre la sanitat pública a l'illa creant un equip mèdic bàsic per prestar serveis i fer el seguiment dels casos al campament de Vial, a més dels nouvinguts. Segons el president, Iñigo Mijangos, durant el 2017 “es va donar assistència a 5.800 persones arribades a Quios”, una assistència que, segons ha detallat el metge especialista en medicina de família i comunitària Abraham Alba, “es va estructurar en atenció primària i atenció d'urgències”. Així, es reforçà l'assistència sanitària i es va cobrir el servei d'emergència els horabaixes i les nits dels caps de setmana, es va reforçar l'assistència especialitzada i es varen atendre els nouvinguts.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF