Mobilitat
Societat 21/09/2022

La majoria de cotxes de les Balears tenen més de deu anys, fet que fa perillar la seguretat viària

El manteniment del vehicle és clau per evitar accidents: fer revisions al mecànic i passar la ITV

ARA Balears
2 min
Passar la ITV a turismes de gasolina costarà 17,01 euros.

PalmaEls vehicles de les Balears tenen 12,7 anys de mitjana. Això situa el parc automobilístic de la Comunitat entre els tres més joves de l'Estat. L'edat mitjana dels cotxes a Espanya és de 13,1 anys, fet que demostra que hi ha una manca de renovació que suposa un desafiament greu per a la seguretat viària, segons conclou l'estudi Cotxes obsolets, risc real. Influència de l'antiguitat del parc automobilístic a l'accidentalitat (2011–2020), elaborat per la Fundació Línia Directa en col·laboració amb Centro Zaragoza.

La venda de cotxes ha disminuït i això es veu reflectit en un descens del 35% de les matriculacions arreu de l'Estat en els darrers tres anys. El parc automobilístic és un 38% més antic que fa una dècada, indica l'informe, el qual identifica com a causes l'agreujament de la situació econòmica, els canvis en la mobilitat i la consciència mediambiental, que vol impulsar el transport públic, o la inflació i l'encariment del combustible, més recentment.

"El parc automobilístic espanyol s'ha quedat definitivament obsolet, ja que 22,9 milions de vehicles o dos de cada tres tenen més d'una dècada d'antiguitat i 16,2 milions superen els 15 anys", destaca l'informe. Així i tot, les conclusions de les proves que ha fet la Fundació Línia Directa demostren que "un bon manteniment és més important per a la seguretat viària que no pas l'antiguitat d'un cotxe".

La manca de manteniment agreuja la perillositat

L'estudi també demostra que les revisions i el manteniment no són una prioritat per a una gran part de la població. "El 50% dels cotxes que passen la ITV tenen defectes a la primera inspecció i un de cada cinc tenen deficiències greus o molt greus", adverteixen.

A més a més, molts conductors opten per no passar ni tan sols la revisió. "Un 40% dels vehicles que haurien d'haver passat la ITV el 2021, no ho van fer".

Així i tot, les Balears se situen per sobre del corrent arreu de l'Estat pel que fa al manteniment. Així com la despesa mitjana estatal en manteniment s'ha reduït un 20% en deu anys, de 625€ a només 497€, a les Illes només ha disminuït un 3%, de 587 € a 567€; per tant, els conductors de les Balears destinen més doblers per posar el cotxe a punt que la majoria de les comunitats.

stats