Madrid es pren amb calma la primera nit que les discoteques obren fins a la matinada

La ciutat rep la flexibilització horària d'Ayuso a mig gas i moltes sales no omplen

3 min
Cua per entrar a la discoteca Boite de Madrid

MadridLes terrasses de la plaça de Lavapiés estaven més buides del que és normal. No hi havia el bullici de cada vespre quan faltava menys d'una hora per a la mitjanit. Simptomàtic. Era evident que el tardeo madrileny no s'havia allargat com les últimes nits. Els habitualment concorreguts carrers de Malasaña eren també un petit degoteig de joves. Alguns que feien cua (curta) per entrar a un bar musical, mentre que d'altres enfilaven camí cap a casa. Una nit de diumenge que no se sortia del guió. La primera nit en què les discoteques ja podien obrir fins a les 6 de la matinada. I els madrilenys se l'han pres amb calma.

"No ens havíem assabentat que les discoteques ja podien obrir fins a les 6", admeten la Patrícia i la Lídia des de la cua de la discoteca Boite, a la zona de Sol, on els diumenges fan sessió d'electrònica. Elles tenen decidit que no es quedaran fins a la matinada. A la cua s'hi esperen com a molt una vintena de persones, que reben les instruccions dels porters: cal que portin la mascareta posada i no es poden aixecar de la cadira per ballar. "És una trampa", valora José Díaz, l'encarregat d'aquesta sala, en una conversa amb l'ARA, quan se li pregunta per les noves mesures. Que no es pugui ballar però es flexibilitzi l'horari ho veu un parany, perquè en moltes ocasions els clients s'acaben aixecant i la situació s'acaba descontrolant. Per això demana que aquesta flexibilització horària vagi aparellada amb altres mesures, com la de poder ballar a les sales.

Diverses discoteques de la zona no han ni aixecat la persiana aquesta primera nit amb horaris com els d'abans de la pandèmia –algunes d'històriques, com la Joy Eslava, estan en obres–. "Avui serà fluix", admet el Jorge, el relacions públiques del Colors, que intenta captar les poques persones que passegen pel carrer. Ells tenen llicència per obrir fins a les 4 de la matinada. El cap de setmana va ser "fort", però aquesta nit el local està mig buit. És diumenge, recorda.

Com el de la Wurlitzer Ballroom, una sala de concerts al costat de la Gran Vía, on aquí sí que és la primera nit que obren fins a dos quarts de 6 de la matinada. "Ens va bé la flexibilització horària, però fins que no ens deixin treure les mascaretes i la distància física no n'hi haurà prou", diu Daniel Fernández, l'encarregat de la sala, que considera que allargar l'horari tampoc era una mesura tan urgent. Allà un grup d'amics hi han acabat caient de casualitat i improvisant. Tampoc sabien que podien quedar-se fins a la matinada.

Excepció a la part alta de Madrid

On sí que s'han pres seriosament la flexibilització horària que Ayuso va anunciar la setmana passada des de Milà és a la part alta de Madrid, on l'ayusisme va fer forat el 4-M. Al carrer Orense són joves, la majoria menors i també universitaris, els que celebren l'entrada en vigor de les noves mesures amb dues festes. Primera nit que es pot sortir gairebé com es feia en l'era precovid, primera nit que ho posen en pràctica i, ells sí, aprofiten per quedar-s'hi fins a la matinada.

Imatge d'una de les discoteques on es feia una festa d'estudiants a Madrid.

També s'omplen tímidament discoteques mítiques de la ciutat com Chapandaz. "Esperàvem més afluència, la veritat", admet el Manuel, encarregat de la sala, que afegeix que hi ha influït el fet que dilluns sigui laborable per a molta gent. Ell celebra la flexibilització horària perquè creu que l'oci nocturn ha estat un dels sectors més castigats de la pandèmia i aposta per més mesures per avançar cap a la normalitat que passin, si cal, pel passaport covid.

Imatge de l'interior de la discoteca Chapandaz a Madrid.

Madrid ha saludat a mig gas l'ampliació d'horaris de la presidenta madrilenya. Com un diumenge qualsevol, de fet. El pas per avançar cap a la tan proclamada "llibertat" d'Ayuso, de moment, Madrid l'ha rebut amb una certa indiferència. El cap de setmana que ve, la prova de foc.

stats