Societat 15/04/2019

El Loco Festival combina educació i solidaritat

L'objectiu del projecte és conscienciar l’alumnat sobre la situació de les persones refugiades i la importància d’implicar-se activament en la defensa dels drets humans

S. Vidal
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaACNUR Loco Festival és un projecte educatiu impulsat pel Comitè Espanyol d’ACNUR, l’agència de l’ONU per als refugiats, per conscienciar l’alumnat sobre la situació de les persones refugiades i la importància d’implicar-se activament en la defensa dels drets humans.

La segona edició del festival dins l’àmbit estatal tindrà lloc el proper dimarts 16 d’abril a partir de les 18 h a l’IES Juníper Serra, gràcies a un projecte dels alumnes de primer de Secundària que s’emmarca en el Pla d’Innovació Pedagògica que coordina la professora del centre Immaculada Sureda.

Durant la cita hi haurà espectacles, un berenar, un mercadet solidari i també presència de l’ONG especialitzada en l’ajuda als refugiats. Tots els beneficis es destinaran a ACNUR.

La idea sorgeix dels mateixos alumnes i pren forma gràcies a l’associació solidària. “Els estudiants de primer i segon d’ESO dediquen cinc hores setmanals a fer el projecte”, explica Sureda.

En el curs 2018-2019 els alumnes de primer havien de treballar sobrequatre conceptes: l’autoconeixement, la història de Roma, els refugiats i l’esport inclusiu. El projecte sobre persones refugiades està inclòs dins el tercer trimestre, “com que no sabíem bé com enfocar-lo ens posàrem en contacte amb ACNUR i ells ens varen comentar la idea del festival solidari”, explica Immaculada Sureda. És el segon Loco Festival que s’organitza en l’àmbit estatal i el primer a Mallorca.

El projecte del Juníper Serra s’inicià amb una primera fase de sensibilització. “ACNUR va venir fins al centre per parlar de la seva tasca, primer a tots els professors de l’institut i després als alumnes de primer”, afegeix la docent.

L’Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha guanyat en dues ocasions el premi Nobel de la Pau i és una entitat que des de després de la Segona Guerra Mundial ajuda els refugiats. L’organisme es va crear per protegir persones refugiades o desplaçades arran de persecucions o conflictes i promoure solucions estables a la seva situació amb un reassentament voluntari, ja sigui en el seu país d’origen o en un país d’acollida.

Durant la primera fase del projecte educatiu, allò que més va cridar l’atenció de professors i alumnes que escoltaven i aprenien sobre la tasca diària d’ACNUR va ser “que el dia a dia en els camps de refugiats es cronifica”, afegeix Sureda.

A l’associació assenyalen que “quan allò normal és ser indiferent, l’única esperança és estar boig”, d’aquí sorgí la idea del Loco Festival.

La proposta educativa es pot fer extensible a tots els centres que ho requereixin. Vol sensibilitzar l’alumnat, divulgar els valors de la solidaritat i la cooperació, capacitar nins i joves a organitzar activitats socials, fomentar el treball en grup i generar cohesió social intergeneracional, entre altres coses.

Després de la cita, el projecte acaba amb una reflexió escrita en una guia didàctica.

stats