Societat 24/05/2022

Localitzen les restes de dues víctimes en l'exhumació del cementeri de Selva

Creuen que es tracta de José Luis Santo Toribio del Castillo i Pedro Morro Payeras, les dues úniques persones de les quals es té constància que fossin enterrades en la fossa

ARA Balears
3 min
Exhumació del cementiri de Selva.

PalmaL'exhumació del cementiri de Selva ha permès localitzar les restes de dues víctimes mortals en la fossa comuna del recinte antic del cementeri. Les característiques i la ubicació on s'han trobat coincideixen amb les assenyalades en el Mapa de Fosses de Mallorca i la documentació de l'època, que aportaven informació molt precisa sobre el lloc d'inhumació de tots dos cossos.

El Govern diu que es tractaria, "gairebé amb total seguretat", de José Luis Santo Toribio del Castillo –de Sevilla, assassinat als 25 anys– i Pedro Morro Payeras –resident a Campanet però probablement nascut a sa Pobla, menor de 22 anys–, les dues úniques víctimes de les quals es té constància que fossin enterrades en aquest espai i la cerca dels quals va motivar la intervenció del cementeri.

Així ho ha anunciat aquest dimarts Juan Pedro Yllanes, vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, en una roda de premsa feta al mateix cementeri i en la qual també han participat Joan Rotger, batle de Selva; Maria Antònia Oliver, de l'associació Memòria de Mallorca; Almudena García-Rubio, antropòloga forense de la Societat de Ciències Aranzadi, i Nicolau Escanillas, coordinador dels treballs d'exhumació.

La localització de la fossa de José Luis Santo Toribio ha estat possible gràcies a la informació recollida en la causa judicial 342/1936, documentada per l'Associació Memòria de Mallorca i recollida per Arnau Matas per al Mapa de Fosses de Mallorca, així com en els documents oficials de l'època i disponibles en l'Arxiu Municipal, als quals s'ha pogut accedir gràcies a la col·laboració de Cristina Mir i Antònia Bibiloni.

La causa explica que el cadàver de José Luis Santo Toribio va ser trobat a la finca de l'Olivar de Son Ripoll la nit del 26 al 27 d'agost de 1936 amb una ferida per arma de foc "amb orifici d'entrada en el mentó i de sortida a la regió occipital". Duia una camiseta blanca, calçons negres i un cinturó de pell. El seu cadàver va ser identificat per Pilar Martínez Carrasco, de 27 anys, procedent de Conca, que va reconèixer el cos del seu amic pels tatuatges que tenia al braç esquerre: una creu en memòria de la seva mare Natalia, una falç i un martell, i altres més petits. Segons s'ha informat, després de l'autòpsia, va ser inhumat a la fossa comuna del cementeri de Selva amb la roba que vestia. També va ser Pilar qui va aportar la cèdula personal de José Luis del 1935. Hi figurava que era natural de Sevilla, fill de Joaquín i Natalia, i tenia 25 anys.

Així mateix, també ha estat clau la informació sobre el lloc d'enterrament de Pedro Morro Payeras recollida en l'entrada corresponent del Registre Civil de Selva.

Les evidències de l'exhumació

La Societat de Ciències Aranzadi desenvoluparà en els pròxims dies, en un laboratori instal·lat ex profeso en el mateix cementeri de Selva, les anàlisis antropològiques que permetin confirmar els resultats de les hipòtesis. No obstant això, la localització exacta de les restes, així com les seves característiques, permeten deduir que es tracta, gairebé amb total seguretat, de les víctimes cercades.

Algunes de les evidències, expliquen des d'Aranzadi, que els duen a pensar en un resultat positiu són vàries. Respecte del sondatge u, corresponent a la fossa de José Luis Toribio del Castillo, que "l'enterrament té una orientació sud-est nord-est, que és exactament la contrària a la dels cinc enterraments previs que han aparegut en el mateix lloc". A més, el cos, localitzat a una cota de 1,40 metres, segons el que es preveu, apareix boca avall i no hi ha restes de taüt: "Va ser enterrat boca avall, amb les cames estirades i els braços estirats al costat del cos, i la cara recolzada sobre el costat esquerre", ha explicat Almudena García-Rubio.

En la mateixa fossa s'han recollit alguns botons i una sivella metàl·lica a la zona pelviana. A més està calçat "amb unes sabates, que van cridar l'atenció en la causa per ser, literalment, extraordinàriament poc habituals a les Illes i que també ens han cridat l'atenció a nosaltres", destaca García-Rubio, i presenta una línia de fractura d'origen peri mortem en la mandíbula".

En el sondatge dos, corresponent a la fossa de Pedro Morro Payeras, el cos, localitzat també segons el que es preveu a una cota de 1,20 metres, i sense mostres de taüt, "apareix decúbit supí, és a dir, amb el braç dret estirat i el braç esquerre flexionat i recolzat a la paret de la fossa. La cama dreta també està lleugerament flexionada, una postura que no és la posició ritualitzada habitual dels enterraments ordinaris". Es tractaria d'un individu de sexe masculí i jove "menor de 22 anys, sobre la base de l'estat de maduració activa visible en els ossos".

"L'estratigrafia permet identificar que les dues fosses es corresponen amb dos esdeveniments coetanis o pràcticament coetanis en el temps, la qual cosa concorda amb la informació que ens proporciona el registre civil per a cadascuna de les víctimes", conclouen des d'Aranzadi.

stats