Memòria Històrica
Societat 22/04/2023

Localitzen les restes de 19 víctimes més de la Guerra Civil i el franquisme a Son Coletes

En aquesta tercera intervenció s'han pogut localitzar 7 noves fosses i s'han pogut recuperar les restes d’almenys 45 individus

ARA Balears
2 min
La tercera fase d'excavacions i exhumacions del cementiri de Son Coletes

PalmaEl Govern ha recuperat les restes de 19 víctimes més de la Guerra Civil i la repressió franquista en la tercera fase d'excavacions i exhumacions del cementeri de Son Coletes, a Manacor, que està duent a terme l'Executiu autonòmic dins del IV Pla de Fosses i Memòria Democràtica de les Balears.

Segons ha informat la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica en una nota de premsa, la tercera fase d'excavacions i exhumacions del cementeri de Son Coletes ha permès recuperar les restes de 19 víctimes més de la Guerra Civil i la repressió franquista, 13 d'elles en dues de les noves fosses localitzades en aquesta intervenció, les fosses 9 i 10, i sis en la continuació de la fossa número 3, la mateixa que allotjava les restes d'Aurora Picornell, Belarmina González i les Roges del Molinar.

En aquestes deu setmanes de treball de camp, l'equip tècnic del Govern --un equip conjunt d'arqueòlegs i antropòlegs d'Aranzadi i ATICS-- ha documentat la presència de set fosses noves al cementeri de Manacor, que, sumades a les ja localitzades en les campanyes anteriors, fan un total de 14.

Totes estan situades en la meitat occidental de l'antic recinte de Son Coletes. En la zona oriental, a l'est de la creu documentada al centre del cementeri, s'ha observat la presència d'enterraments ordinaris del segle XIX, però no de fosses relacionades amb el cop d'estat, la Guerra Civil i la repressió franquista. A més de les set fosses noves, s'ha descobert la continuació de les fosses trobades en les intervencions que va dur a terme el Govern el 2020 i 2021. Totes estaven buides menys la fossa número 3, on s'ha localitzat un grup de sis esquelets.

"El fet que les fosses es trobin buides es pot interpretar com una prova de la planificació de la repressió franquista a Manacor, ja que les fosses van ser excavades a l'espera d'omplir-les, encara que, finalment, no van ser utilitzades íntegrament", ha explicat Almudena García-Rubio, antropòloga forense de la Societat de Ciències Aranzadi.

Així, en aquesta darrera campanya s'han trobat un total de 45 esquelets, 10 d'ells de manera parcial, pel fet que les fosses estaven afectades per la construcció de les criptes modernes de l'actual cementeri. Aquests 45 individus s'han de sumar als 86 ja documentats en les campanyes anteriors, la qual cosa fa un total de 131 cossos de víctimes d'execucions extrajudicials recuperades a Son Coletes.

Si hi hagués algun familiar interessat a donar la seva mostra d'ADN per a la seva identificació o demanar alguna informació pot escriure a memoria@dgmemoria.caib.es. Igualment, si alguna família està interessada a demanar acompanyament psicosocial pot escriure a la mateixa adreça. A més, en aquests dos mesos i mig hi ha hagut la visita a Son Coletes de 14 grups escolars de diversos municipis com Palma, Marratxí i Felanitx, i n'hi haurà més durant el mes de maig. Si algun institut està interessat a fer-hi una visita, pot escriure a aranzatics@gmail.com.

stats