Societat 16/09/2021

Hila assegura que la sentència contra el lloguer turístic no canviarà res perquè l'empara el Consell

El batle de Palma afirma que el Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics exigeix el mateix que la zonificació de Ciutat

2 min
Una dona amb les seves maletes de viatge pels carrers de Palma.

Palma"La sentència canvia les regles del lloguer vacacional a Palma? No, perquè hi recorrerem en contra, i si cau la normativa municipal, s'aplicarà la insular, que no permet lloguer vacacional en plurifamiliars". Així de segur s'ha mostrat el batle de Ciutat, José Hila, envers la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), que ha estimat el recurs d'Habtur contra la prohibició de comercialitzar estades turístiques a habitatges plurifamiliars, com ha avançat l'ARA Balears.

Hila ha reiterat que recorreran contra la sentència, de manera que la zonificació continuarà en vigor. En cas que el recurs no prosperi, el batle ha detallat que el Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics (PIAT) del Consell de Mallorca diu que si s'anul·la una zonificació, només es permetrà en aquell municipi el lloguer vacacional en unifamiliars i adossats. "És a dir, el que tenim ara a Palma", ha dit, insistint que la norma insular prevaldrà. "Teníem aquesta tranquil·litat, ho teníem previst", ha afegit.

De fet, cal recordar que el TSJIB va donar la raó fa només uns mesos al Consell Insular, desestimant el recurs també interposat per Habtur contra la zonificació de la institució insular. Així, la sala Contenciosa Administratva va avalar en una sentència del 28 d'abril la delimitació provisional de les zones aptes per a la comercialització d'estades turístiques d'ús residencial a Mallorca, excloent-ne Palma. Els magistrats varen considerar que la zonificació sí que responia als criteris de proporcionalitat, claredat, objectivitat, transparència, accessibilitat i antelació exigits per llei.

La limitació fou acordada per l'Ajuntament de Palma el 2018, i suposà que Palma es convertís en el primer ajuntament de l'Estat a fer-ho, segons ha afirmat Hila en una roda de premsa aquest dijous. El batle ha recordat que la mesura es va impulsar arran d'una iniciativa veïnal que ho demanava i que després va ser aprovada pel ple del Consistori. "Ho férem perquè som conscients de la dificultat que tenen els residents per accedir a un habitage per l'elevat preu dels lloguers", ha comentat, i ha afegit que "necessitàvem ser un govern valent que defensàs els residents enfront de la pressió que milers de pisos es dedicassin als turistes".

La sentència del TSJIB ha fallat a favor d'Habtur perquè considera que l'acord que l'Ajuntament de Palma vulnera els principis de proporcionalitat i necessitat, principalment perquè prohibeix la comercialització d'ETH en edificis plurifamiliars, segons va explicar dimecres aquest diari. El Consistori va treure endavant la mesura durant la batlia d'Antoni Noguera i quan l'actual batle, José Hila, era regidor d'Urbanisme. Amb aquesta zonificació, Cort prohibia el lloguer vacacional en edificis plurifamiliars i el permetia en habitatges unifamiliars, excepte els que estan situats en sòl rústic protegit, els que són pròxims a l'aeroport o els que es troben en solars d'usos diversos, com els polígons industrials.

En aquest sentit, el tribunal autonòmic argumenta que "la delimitació provisional aprovada estableix l'ordenació temporal dels ETH en el municipi de Palma, considerat el terme municipal com a zona única, sense fer diferenciacions entre àmbits territorials més acotats, depenent de les seves especials característiques". Però a banda de no limitar aquestes actuacions segons els barris més i menys afectats, el TSJIB adverteix que l'Ajuntament tampoc va justificar perquè han de quedar exclosos els edificis plurifamiliars de l'oferta del lloguer turístic.

stats