Societat 23/08/2019

Els 10 llocs turístics preferits pels ciutadans de les Balears per passar la calor

Platges, ciutats, creuers, rutes de senderisme... les possibilitats per viatjar cada vegada són més diverses, però quins són els gustos dels illencs a l’hora d’estiuejar?

Carles Tudurí Borràs
7 min
Els 10 llocs turístics preferits pels ciutadans de les Balears per passar la calor

PalmaEl bon cicle econòmic de què està gaudint l’economia balear també es tradueix en una millora del mercat turístic emissor. Cada dia són més els ciutadans de les Illes que tenen l’oportunitat de fer un viatge i l’estiu sol ser l’època més propícia, sobretot per a aquells que no viuen del turisme. Segons el darrer estudi de l’Observatorio Nacional del Turismo Emisor, l’agost continua sent el mes per excel·lència de les vacances d’estiu per als espanyols (39%), seguit de juliol (24%) i setembre (17%). A més, els ciutadans de les Illes són els que presenten una major despesa diària durant les seves vacances, 73 euros, seguit dels de Canàries (68) i Catalunya (66).

Aquesta temporada de vendes s’està desenvolupant de manera irregular, però des de la patronal d’agències de viatges balears, Aviba, s’espera acabar l’any amb un increment proper al 5%. “Això suposaria el cinquè any consecutiu de creixement, fet que s’ha de destacar tot i la complicada situació que travessa el nostre sector”, explica el president de l’entitat, Xesc Mulet.

Pel que fa als productes més demanats, tant Aviba com altres agències consultades -Llabrés, Llevant i El Corte Inglés- coincideixen a destacar el fort increment que registren any rere any els circuits en creuer. Per preu, els més sol·licitats són els de la Mediterrània Occidental, amb creuers que surten de Palma i permeten visitar, per exemple, Barcelona, Roma, Sicília, Malta i Tunísia, però els balears també opten per altres opcions una mica més cares i llunyanes. La Mediterrània Oriental possibilita conèixer ciutats com Venècia, Dubrovnik o algunes de les illes de Grècia. L’opció dels fiords noruecs també té èxit entre els viatgers illencs, tot i que suposa una despesa més alta.

Sembla que la tendència estatal d’un important creixement per a aquest estiu de les vacances a l’estranger, el 46% en comparació amb el 36% de l’any anterior, segons l’esmentat observatori, es trasllada també al mercat illenc.

Les preferències segons el perfil del viatger són similars a tot l’Estat. Els viatges de relaxació augmentarien segons s’eleva l’edat dels qui els han de fer, mentre que els culturals tenen major interès entre els més joves i els qui tenen entre 55 i 64 anys. Els paquets vacacionals han estat reservats en major mesura pels majors de 55 anys, segons es desprèn de l’estudi. Unint els que ja han contractat un paquet i els que pensen fer-ho, la previsió per al 2019 és que el 15% dels viatgers contracti un paquet. Es manté el domini total d’internet.

Tant en l’àmbit estatal com a les Illes es mantenen les expectatives positives per a les capitals europees, circuits europeus, creuers i viatges de llarga distància. Aquesta previsió és lleugerament major respecte de l’evolució dels creuers, als quals segueixen els viatges a capitals europees i els de llarga distància. Pel que fa al Carib i als parcs temàtics, les agències esperen estabilitat, mentre que en el cas dels viatges d’aventura les expectatives són lleugerament negatives. La pitjor evolució -encara continuant en el costat positiu-és la de les principals destinacions del Carib.

Parcs temàtics

Disneyland, Port Aventura i Warner

Disneyland París és la destinació desitjada per la majoria de famílies amb nins petits. A l’estiu els preus es disparen i per un grup de quatre, dos adults i dos nins, el preu pot oscil·lar entre 2.000 i 3.000 euros per un viatge de quatre o cinc dies, depenent del tipus d’allotjament escollit. Molt més econòmics són els parcs peninsulars. Port Aventura i Warner tenen l’al·licient de la facilitat i el preu del vol. El més habitual és optar per una escapada de dues o tres nits, amb allotjament fora del parc, amb la qual cosa s’abarateix de manera molt important el conjunt del viatge, que no sol superar els 1.500 euros per família.

Els 10 llocs turístics preferits pels ciutadans de les Balears per passar la calor

Alemanya i Àustria

La major oferta de vols Low-Cost

L’obertura produïda aquest estiu de la base de Lauda a Mallorca, que s’afegeix a l’oferta d’altres aerolínies alemanyes, facilita la possibilitat de conèixer les principals ciutats germàniques i austríaques a preu de baix cost. Aquesta companyia uneix Palma amb 12 aeroports (Viena, Salzburg, Munic, Munster i Dresden, entre d’altres), amb 176 connexions setmanals, amb preus a partir de 10 euros el trajecte. Aquesta àmplia oferta, juntament amb el clima més fresc que registren aquestes destinacions a l’estiu, provoca que molts de ciutadans de les Illes apostin per algun d’aquests llocs en la temporada estival.

Creuers pel Mediterrani

L'avantatge de ser un port d'escala

Patir el constant creixement del nombre de creuers que arriben a Palma i a altres ports de les Illes Balears es tradueix en un avantantge per als residents de la comunitat que opten per aquesta modalitat vacacional. Segons els agents de viatge consultats, els creuers són un producte que s’està popularitzant entre els balears, que trien com a principal opció una ruta per la Mediterrània. MSC, Costa Cruceros i Pullmantur són tres de les companyies que operen aquests creuers, que els darrers anys han aconseguit abaixar preus per atreure diferents segments de la població.

Nova York

L'estrella per als viatges de noces

Nova York és una destinació que ofereix molts atractius per a tots els gustos i edats. “Es tracta d’un viatge que cada any es ven”, explica Mulet. El més habitual és viatjar a la capital cultural dels Estats Units un mínim de cinc dies, de manera que el cost mitjà per a una família és de 4.500 euros. Tot i que es ven per a famílies, parelles i individualment, Nova York també atreu de manera important als acabats de casar. “En aquests casos és molt habitual que es combini el viatge a aquesta ciutat amb una estada de sol i platja i relaxació. La República Dominicana, Cancún o la Riviera Maya són el complement més triat”, diu.

Els 10 llocs turístics preferits pels ciutadans de les Balears per passar la calor

El Carib

En terres d'empresaris balears

El Carib continua tenint atractiu tot i la plaga d’alga marina, el sargàs, que sofreix la zona i que frena alguns clients que volen gaudir de la platja d’aquestes destinacions. Segons les agències de viatges consultades, la Riviera Maya té una major demanda que la República Dominicana a Cuba, que en els darrers anys registra una caiguda. Aquestes destinacions són les que tenen una presència més important d’empreses de les Illes en el sector hoteler, fet que sol inspirar més confiança en els clients a l’hora d’optar per marques que són sobradament conegudes, com Melià, Riu, Iberostar o Barceló.

Àsia

La llarga distància més exòtica

Els grans viatges de més d’una setmana es concentren en bona mesura a Àsia. Japó està de moda, tot i que un viatge per a una parella es pot aproximar als 5.000 euros. Una opció més econòmica i per això més demanada és Tailàndia, ja sigui el circuit al nord del país o a la zona de platges del sud. Els viatges més complets inclouen una combinació de les dues zones i una estada a Bangkok. Vietnam i Sri Lanka també tenen una demanda important, encara que són una mica més cars. Ja a més distància es troba l’Índia. Normalment es tracta de viatges al voltant d’un mínim de nou dies.

Nord d'Espanya

Comunitats per escapar de la calor

El nord d’Espanya ofereix un conjunt de destinacions que molts de balears escullen per fugir de la calor. “Galícia, Astúries i el País Basc són molt demanats a l’estiu”, explica Xesc Mulet, tot i que normalment el client s’organitza el viatge per compte seu. El més habitual és aprofitar algun vol directe, per exemple el de Bilbao, i reservar un hotel per un màxim de cinc dies. En alguns casos s’opta per fer un circuit per la zona i es combinen diverses ciutats, com Bilbao i Sant Sebastià, o Oviedo i Astúries. Els Pirineus també és un opció en demanda, tant la seva part catalana com l’aragonesa.

Els 10 llocs turístics preferits pels ciutadans de les Balears per passar la calor

Madrid i Barcelona

Escapades de tipus cultural

Barcelona i Madrid rarament són la part central d’unes vacances d’estiu, però sí que són protagonistes d’escapades estiuenques per molts de balears. La gran oferta de vols i, en el cas de Barcelona, de connexions marítimes acosten aquestes dues ciutats a les Illes. Normalment es tracta, segons les agències de viatges consultades, d’escapades de dues o tres nits de durada, en les quals se cerquen els bitllets per internet i es compren entrades per a algun espectacle, principalment obres de teatre o musicals, ja que la gran oferta cultural solen ser el principal atractiu per fer aquest tipus de viatge.

Capitals europees

París, Roma i Londres

Les capitals europees són un clàssic a l’estiu. “París, Roma i Londres són les destinacions més demanades, tot i que hi ha moltes capitals europees d’interès turístic”, explica Mulet. Són viatges relativament econòmics i la durada és molt variable. Si se centra només en una ciutat, el més habitual són els viatges de 4 o 5 dies. Altres circuits possibiliten visitar diverses ciutats, com el que combina Viena, Budapest i Praga. “També hi ha clients que aprofiten la nova línia marítima entre Alcúdia i el port francès de Toló, operada per Corsica Ferries, per embarcar el cotxe i fer una ruta per Europa.

Els 10 llocs turístics preferits pels ciutadans de les Balears per passar la calor

Illes Balears

Un indret proper amb oferta variada

Són molts els mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers que trien la seva mateixa illa o una altra de l’Arxipèlag per passar-hi les vacances. La ruta marítima Palma-Eivissa és utilitzada a l’any per més de 76.000 usuaris, mentre que la d’Alcúdia-Ciutadella ho és per més de 160.000. Segons Baleària, dels passatgers residents que utilitzen aquestes rutes entre illes, al juliol un 75% varen viatjar entre Alcúdia-Ciutadella o Eivissa-Formentera, que són les de més activitat. Els preus dels hotels de l’agost frenen una mica aquesta demanda interna, però es tracta d’una opció molt comuna entre els illencs.

stats