Erupció a La Palma

La lava caiguda al mar fa créixer l'illa entre cinc i deu hectàrees

El volcà ha destrossat gairebé 700 edificacions i ha enterrat plantacions senceres de plàtans

ARA
3 min

BarcelonaDeu dies després que entrés en erupció, la lava del volcà Cumbre Vieja, a La Palma, ha arribat al mar. Quan dimarts passaven uns minuts de les 11 de la nit a les Canàries, les primeres colades van entrar en contacte amb l'oceà, i des d'aleshores s'ha format una mena de piràmide o muntanya sobre el mar, que ja fa uns 50 metres d'alçada i s'estén per una superfície d'entre cinc i deu hectàrees. La lava ha començat a caure a la platja del Perdido, a Tazacorte, on veïns de diversos nuclis es mantenen confinats a l'interior dels edificis per prevenció i fins que no es rebin els resultats definitius del seguiment dels gasos emesos. Les autoritats insisteixen que no hi ha riscos per a la salut per tranquil·litzar una població inquieta per l'aparició d'esteles blanques al cel -a l'estil del rastre que deixen els avions- però recomanen a la ciutadania que a l'exterior es protegeixi els ulls i les vies respiratòries i tapin els recipients d'aigua.

Al caure al mar, la lava del volcà ha començat a formar un delta a la costa de Tazacorte que "a poc a poc guanya terreny al mar", segons ha dit l'Institut Espanyol d'Oceanografia. Els deltes de lava es formen amb la solidificació de la lava a l'entrar en contacte amb l'aigua: es refreda i trenca els fragments que es van dipositant sobre el mar, formant una superfície no uniforme.

La lava ha format una muntanya a l'entrar al mar

La foscor de la nit va fer difícil veure l'instant en què es van començar a formar unes columnes de vapor, que poden ser tòxiques. Però amb la sortida del sol, les imatges de lava al mar són espectaculars. La conversió del tipus d'erupció d'estromboliana a hawaiana va fer que la lava més fluida i calenta llisqués ràpidament sobre les colades anteriors (300 metres cada hora), i en poques hores va cobrir els 5 quilòmetres de distància fins a la costa. El magma es va anar acumulant en un penya-segat de 100 metres d'alçada i, a poc a poc, va anar caient a l'aigua.

La lava forma una muntanya de 50 metres al mar

Segons ha explicat a la televisió canària Claudia Rodríguez, geoquímica de l'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan), quan la lava ha tocat el mar s'ha produït un gran xoc tèrmic (la lava està a 1.000 graus i l'aigua a uns 20) i s'ha format una columna de vapor que, en un principi es temia que podria ser tòxic però la qualitat de l'aire no s'ha vist afectada. No obstant això, els barris més pròxims al vessament estan confinats per reduir riscos. Si bé els primers minuts la lava queia més a poc a poc, a mesura que ha avançat la nit les imatges han començat a mostrar com la lava es convertia en un riu brillant que, suaument, cau al mar.

"Desperfectes irreparables"

El president del govern canari, Ángel Víctor Torres, ha confiat que la via que la lava ha trobat cap al mar deixi d'ampliar les colades a terra i, per tant, d'ampliar els danys que causa a l’illa, que ja són 476 hectàrees. En una entrevista a la cadena Cope, Torres ha dit que ja hi ha "desperfectes irreparables", perquè l'erupció ha destruït totalment 656 edificacions, i un centenar més han quedat afectades parcialment, així com més de 21 quilòmetres de carreteres principals i secundàries, que han desaparegut sota una gruixuda capa de magma. A més, s'han perdut collites senceres de plàtans i explotacions agràries.

Des del mar, Eugenio Fraile, el cap científic de la missió que està duent a terme el vaixell Ramon Margalef de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, ha explicat que ja s'ha detectat "una decoloració de les aigües de l'oceà", que s'han tornat d'un color verd turquesa en la zona d'afectació de l'impacte de la caiguda de la lava, que es troba a prop d'una reserva marítima i és la llar de tortugues, dofins, tonyines i espècies protegides, així com una important flora.

Amb tot, els científics confien que es repeteixi el patró de la gran erupció marina que es va produir davant de la costa d'El Hierro fa una dècada. Després d'uns mesos de desastre ambiental a causa del gran volum de magma vessat a les profunditats, finalment la zona es va recuperar ràpidament i la vida animal i la flora hi van tornar amb molta força un cop la lava es va assentar i estabilitzar.

La lava entrant al mar.
La muntanya de lava que s'està creant amb l'entrada del material al mar.
stats