Societat 14/07/2023

L'OCB demana als candidats a les eleccions que treballin "per un estat plurilingüe que respecti els drets lingüístics"

El reconeixement de l’oficialitat del català a la UE i aconseguir la reciprocitat de les emissions de les televisions i ràdios dels diferents territoris de parla catalana es troben entre les seves principals demandes

ARA Balears
2 min
Cal recordar que la llengua catalana és oficial a les Balears i que és l’única que té l’estatus de llengua pròpia

PalmaL'Obra Cultural Balear (OCB) ha demanat aquest dijous als candidats a les eleccions que treballin per un estat plurilingüe que respecti els drets lingüístics de tots els ciutadans. En un comunicat, l'Obra ha remarcat que el reconeixement de l’oficialitat del català a la Unió Europea i aconseguir la reciprocitat de les emissions de les televisions i ràdios dels diferents territoris de parla catalana es troben entre les seves principals demandes.

Per aquest motiu, han proposat una sèrie de compromisos encaminats a fomentar l'ús del català i a garantir els drets dels catalanoparlants. Així, planteja, en primer lloc, que els diputats elegits es comprometin a fer feina per aconseguir el reconeixement de l'oficialitat del català a la UE, coincidint amb la presidència espanyola del Consell de la UE, durant el segon semestre de l'any. També ha reclamat que s'eliminin els obstacles que impedeixen la reciprocitat de les televisions i ràdios autonòmiques dels diferents territoris del domini lingüístic català. "No té cap sentit, en un món comunicativament globalitzat, que hi hagi limitacions de caràcter legal que impedeixin que mitjans d’un mateix país i que emeten en la mateixa llengua no puguin disposar d’un espai comunicatiu comú", han assegurat. Així mateix, l'OCB ha proposat que s'impulsi la presència del català a les plataformes televisives, més enllà "de les minses quotes previstes a la legislació de comunicació audiovisual".

Quant a la garantia dels drets dels catalanoparlants, l'entitat reitera la necessitat de defensar el dret d'opció lingüística dels ciutadans de les Illes en les seves interaccions, també amb l'Administració de l'Estat. En aquest sentit, l'Obra demana que s'asseguri que els membres de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, destinats a les Balears, coneguin i respectin els drets lingüístics de la població.

D'altra banda, ha traslladat als diputats que surtin elegits en representació de les Balears que s'impulsi la modificació dels reglaments del Congrés i del Senat per fer possible l’ús normal del català en l’activitat parlamentària, de manera que les Corts Generals reflecteixin la pluralitat lingüística de l’Estat, així com la reactivació de la publicació del BOE en català, interrompuda des del mes de maig de 2021.

Finalment, l'entitat ha reclamat als diputats electes que tinguin cura que el govern espanyol compleix les recomanacions del Consell d’Europa en relació amb l’aplicació de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries (CELROM) especialment pel que fa a la presència de la llengua catalana a l’administració de justícia.

stats