Atalaiant des de l’espai
Societat 02/04/2021

L’horta poblera vestida de colors

Tres escenes de satèl·lit dibuixen un mosaic representatiu dels conreus a sa Pobla

Joan Bauzà
3 min
Dades ESA

PalmaAvui representarem un mosaic de colors testimoni del calendari de sembra a l’horta poblera. L’objectiu no és esbrinar el tipus de conreus, sinó de representar, a través d’una paleta de colors, la presència o absència de vegetació en un moment concret, de manera que puguem interpretar la rotació dels conreus.

Triarem tres moments particulars de l’any passat: dia 9 d’abril, dia 23 de juny i dia 24 de setembre, coincidint amb la disponibilitat d’escenes sense niguls als dies més propers als dos equinoccis i al solstici d’estiu. Es podrien triar altres dates o fins i tot comparar una mateixa data en anys diferents. Utilitzarem escenes del satèl·lit Sentinel-2 de l’Agència Espacial Europea, que, des de la seva òrbita a 786 km de la Terra, enregistra imatges amb una mida de cel·la de 10 m. Això significa que té capacitat per aïllar un objecte sobre el terreny que tingui una superfície igual o major a un quadrat de 100 m2.

Començarem calculant un índex de vigor de la vegetació per a cada una de les tres imatges. Els conreus desenvolupats marcaran valors elevats a l’índex de vegetació, mentre que el senyal d’un sòl nu indicarà valors molt baixos. Seguidament assignarem un color diferent a cada una de les tres imatges: el color vermell a la imatge d’abril, el color verd a la del juny i el blau a la del setembre. Fixau-vos en el petit requadre amb els cercles dels tres colors anteriors, com també en el resultat de la seva combinació.

A tall d’exemple, una parcel·la que tingui un elevat vigor vegetal a l’abril i mínim al juny i al setembre quedarà representada en color vermell. Si el vigor és elevat a l’abril i al juny i mínim al setembre, la veurem en color groc. En canvi, quan el vigor vegetal sigui elevat a l’abril i al setembre i baix al juny, la veurem de color rosat. Una parcel·la de color blanc indicarà un elevat vigor vegetal a les tres imatges i una de color negre, manca de vigor vegetal durant tota la sèrie.

La llegenda que acompanya el mapa presenta les vuit combinacions possibles. En qualsevol cas, si bé podrem confirmar la presència o absència de vegetació per a les dates seleccionades, hem de considerar que durant el període que les separa, es podria donar algun canvi.

Començarem pels valors extrems, entesos com la presència o absència de vegetació durant els tres talls de l’any. En color negre, indicatiu d’absència de vegetació a les tres dates, observam les carreteres o la trama urbana de sa Pobla, matisada per espipellades de blancor als carrers, indicativa de la presència d’arbrat. També trobam algunes poques parcel·les complint aquest requisit. Un detall interessant ens arriba dels torrents de Sant Miquel i de Búger. El primer, de color negre, a causa de la manca de vegetació, probablement per actuacions de desbrossament. En canvi, el de Búger apareix de color blanc, indicatiu de la presència de vegetació de ribera. En color blanc també destaca un petit turó (5) que, a causa de la presència de vegetació natural, no sotmesa al calendari agrícola, mostra vegetació durant tot el període.

Pel que fa a la resta de combinacions, s’observa una presència abundant de color vermell, senya de vegetació a l’abril i absència al juny i al setembre. També abunda el rosa que, a diferència de l’anterior, just mostra el sòl nu a la imatge de l’estiu. Si ens fixam en el blau i el verd, també representatius, el vector comú és un sòl nu a la imatge d’abril. Pel que fa als colors menys representatius tenim el groc i el cian, amb molt poques parcel·les.

Així donarem per acabat aquest exercici en què el cromatisme del mosaic ens permet pensar en un entorn divers pel que fa al calendari de conreus. Una senya que convida a pensar que ens trobam davant un territori viu i dinàmic.

stats