IbSalut
Societat 20/05/2024

L'exdirector de Compres de l'IB-Salut diu que es va reclamar l'import de les mascaretes "quan es va poder"

Així ho ha assenyalat Mascaró aquest dilluns en la comissió d'investigació en el Parlament sobre la compra de material sanitari durant la pandèmia

ARA Balears
3 min
L'exdirector de Compres i Logística de l'IbSalut, Antoni Mascaró, a la comissió d'investigació en el Parlament

PalmaL'exdirector de Compres i Logística de l'IB-Salut, Antonio Mascaró, ha assenyalat que es va reclamar l'import de les màscares comprades a l'empresa Solucions de Gestió "a temps" i "quan es va poder". Així ho ha assenyalat Mascaró aquest dilluns en la comissió d'investigació en el Parlament sobre la compra de material sanitari durant la pandèmia en la qual ha estat preguntat per la proposta que va signar d'inici de resolució parcial del contracte per reclamar 2,6 milions a l'empresa, el 6 de juliol de 2023.

"La principal prioritat era tenir material per a la desescalada i després, des de la central de compres vam ser els coordinadors de la vacunació de la Comunitat Autònoma. Després de tot això, es va fer la proposta d'inici de la reclamació", ha declarat. D'altra banda, en relació amb la signatura del certificat avalant com a satisfactori el contracte de les mascaretes l'agost de 2020, quan l'IB-Salut ja disposava de les anàlisis sobre la qualitat del material, Mascaró ha apuntat que aquest certificat "no va tenir transcendència".

Certificat que n'avala el contracte

Pel que fa a la firma que avala el contracte de compra de les mascaretes l'agost de 2020, quan l'IB-Salut ja disposava de les anàlisis de qualitat del material que confirmava que no complia amb els requisits d'una FFP2, Mascaró ha dit que aquell certificat "no va tenir transcendència". Segons l'exdirector, l'emissió d'aquest tipus de certificats està fora del que és l'expedient administratiu i és un document que certifica l'entrada del material de l'import determinat. "És un document estàndard", ha reiterat.

Així mateix, ha assegurat que es tracta d'un certificat de solvència i que "per si sol" no forma part de l'expedient. "En cap cas queden dins dels expedients d'adquisició d'aquest material", ha dit. Aquesta certificació es va fer a sol·licitud de Solucions de Gestió, un tràmit habitual que fan les empreses per poder presentar-los en concórrer a altres contractacions públiques. No obstant això, segons Mascaró, el certificat emès "no li serveix de res" a l'empresa per presentar-se a altres concursos públics perquè "es necessiten diversos certificats".

"Des del primer moment eren per a ús civil"

Quant al tipus de mascaretes, Mascaró ha dit que les ofertes per Solucions de Gestió eren KN95/FFP2, que "des del primer moment" es van comprar pensant en un ús civil i professions no essencials i per a "un estoc de seguretat".

En aquest sentit, ha fet referència al fet que les màscares KN95 "eren utilitzables" per a la població civil "com van fer altres CCAA". Segons ha assenyalat, es van comprar màscares KN95 per a ús civil i es van analitzar perquè "es feia així amb tot". Mascaró ha argumentat que també es va analitzar per "preveure tots els escenaris", per veure si era factible un ús dual de les màscares, tant per a població civil com per a personal sanitari. "Si haguessin estat vàlides, s'haurien enviat a l'estoc d'FFP2", ha afirmat. "La decisió inicial era destinar-les a la població civil, això ens ajudaria en la desescalada", ha apuntat, remarcant que les màscares adquirides a Solucions de Gestió "absolutament no es van distribuir en els centres de salut". En conseqüència, ha emfatitzat, es van treure de l'hospital Son Espases i es van codificar de manera diferent.

Proposta d'inici de resolució

Durant la seva compareixença, ha assenyalat que la proposta d'inici de resolució, signada el 6 de juliol de 2023, es va fer "quan es va poder". "Sabíem que era un tema que havíem d'abordar", ha indicat, puntualitzant que el comitè de compres estava format per ell, per l'exdirector general de l'IB-Salut Manuel Palomino i l'exdirectora de Gestió i Pressupostos Mar Rosselló.

Quant al contingut, ha explicat que en la proposta d'inici de resolució es "va assimilar" l'ús de les màscares per a la població civil amb les màscares quirúrgiques, responent a la discrepància entre l'IB-Salut i l'empresa pel fet que no tenien un ús dual que "és el que deia l'empresa". Mascaró ha exposat que la proposta es refereix a mascaretes quirúrgiques perquè va fer un càlcul conforme als diferents preus de les màscares i va assimilar les de Solucions de Gestió a les quirúrgiques. "És una analogia per fer el càlcul", ha dit, justificant que les que portava en aquest moment la població eren les quirúrgiques i que per això es va fer la comparació.

Sobre si es va informar el nou equip directiu de l'IB-Salut, quan es va fer el canvi de Govern, que la Fiscalia Anticorrupció estava investigant el contracte amb l'empresa, Mascaró ha dit que es van fer informes de traspàs i que ell "estava a disposició perquè el nou equip directiu preguntàs qualsevol cosa sobre aquest tema". Quant a la reclamació, ha considerat que la proposta d'inici de resolució estava "bastant ben documentada". "Interpret que segueix el seu funcionament normal (després del canvi de Govern), no li don importància a si em pregunten això o no", ha declarat Mascaró.

stats