Societat 20/07/2021

L'esfera armil·lar de Trénor s'instal·la a l'illa del Llatzeret de Maó

El projecte va guanyar el concurs d'idees de l'Expo del 1992 a Sevilla

Iván Martín
1 min
L'escultor valencià Rafael Trénor a l'acte de presentació de l'Esfera Armil·lar.

MaóL'illa del Llatzeret del port de Maó acull l'exposició de l'esfera armil·lar de l'escultor Rafael Trénor i l'arquitecte José Antonio Fernández Ordóñez, una reproducció a escala 1/30 de 3,73 metres d'altura i 2,98 metres d'ample. Aquest projecte va guanyar l'any 1992 el concurs d'idees organitzat per l'Exposició Universal de Sevilla, i originàriament és una obra de 80 metres de diàmetre, amb vuit meridians i cinc paral·lels, i una alçària de 92 metres.

El model està elaborat amb alumini, llautó metacrilat i llautó fus, i s'ha instal·lat en un espai obert de cinc metres d'altura amb la coberta de dues variants de teules amb bigues de fusta. Trénor i Ordóñez van decidir cedir gratuïtament la maqueta al Consell de Menorca per un període de 20 anys, per tal que aquesta s'exposàs de manera permanent al Llatzeret, tot i que l'obra es va finalitzar a Sant Climent. També inclou plafons i vitrines amb documents i fotografies que complementen l'espai, així com un vídeo que recopila les passes fetes per materialitzar el projecte.

L'esfera no es va arribar a construir mai perquè l'any 2004 se'n va descartar definitivament la construcció. De tota manera, la Sociedad Española para la Ejecución de Programas del V Centenario va reprendre el projecte i encarregà la construcció de la maqueta, que posteriorment acabà en un magatzem de València fins que l'any 2019 es lliurà a la màxima institució menorquina.

La idea del Consell de Menorca és organitzar visites d'escoles i instituts a l'exposició, en període de prova, i de manera independent a les que ja es duen a terme per visitar l'illot.

stats