Societat 22/05/2024

L'escriptor Guillem Frontera, premi ARA Balears - Toni Catany de Cultura

Aquest guardó és un reconeixement a un autor que, per al jurat, s’ha erigit com un dels grans narradors i analistes de la transformació social, cultural i econòmica de les Balears a partir dels anys 60

ARA Balears
2 min
Guillem Frontera, en una imatge d'arxiu

PalmaGuillem Frontera és el guanyador del premi ARA Balears - Toni Catany de Cultura perquè, a través, sobretot, de les seves novel·les, però també dels articles a la premsa s’ha erigit com un dels grans analistes de la transformació social, cultural i econòmica de les Balears a partir dels anys 60 i fins a l'actualitat. El jurat dels premis ARA Balears 2024 considera que Frontera "és un renovador de la narrativa en català, un dels escriptors que millor connecten la literatura catalana amb una idea de modernitat literària i artística plenament europea".

Per al jurat, Frontera és "un dels puntals d'una generació fonamental per a la literatura en català a les Illes, la dels 70". També destaquen les tasques que ha fet com a dinamitzador cultural, impulsor de projectes editorials, enciclopèdics, artístics i de comunicació. Així, segons el jurat, "la cultura que s’ha fet a Mallorca al darrer mig segle és difícil d’entendre sense ell".

Frontera va néixer a Ariany l'any 1945 i forma part de l'anomenada generació dels 70. Es va formar en la llengua i la literatura catalanes de manera autodidacta, entrant dins cercles relativament clandestins i emparat per les generacions anteriors. La seva carrera artística comença amb la fundació i la direcció de 'La Sínia' (1965), una col·lecció de poesia on publica els primers llibres: A ritme de mitja mort (1965) i El temps feixuc (1966). Malgrat aquest interès primerenc per la poesia, ben aviat comença a conrear la narrativa, gènere al qual s'ha dedicat des d'aleshores. En aquests anys ha publicat fins a 14 novel·les i algunes d'elles (Els carnissers (1968), Cada dia que calles (1969) i La mort i la pluja (2007)) han obtingut importants guardons.

Polifacètic i amb interessos molt diversos, Frontera reïx en la crítica d'art: ha comissariat exposicions de pintura i escultura (al Centre de la Misericòrdia, al Casal Solleric, a la Galeria Ferran Cano...) i n'ha redactat els textos dels catàlegs. A més, ha dirigit la Gran enciclopèdia de la pintura i l'escultura a les Balears i, des de 2011, és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma. Com a periodista, ha col·laborat en premsa escrita amb abundants articles d'opinió (ARA Balears, Diari de BalearsÚltima Hora). En la seva llarga trajectòria professional també ha redactat guions de cinema i ha elaborat adaptacions tant cinematogràfiques com teatrals.

El seu compromís amb els estudis i les actuacions per difondre la catalanitat de les Illes Balears és reconegut l'any 2007 amb el premi Gabriel Alomar dels premis 31 de desembre de l'Obra Cultural Balear. L'any 2023, el festival de novel·la negra catalana, Tiana Negra, li concedeix el premi Trajectòria a la Creació. Frontera n'és el primer guanyador.

Per tot això, el jurat, format per la directora de l'ARA Balears, Cristina Ros; la subdirectora del diari, Maria Llull; el director de la Fundació Toni Catany, Antoni Garau; i l'escriptor Sebastià Alzamora, reconeix la carrera literària i cultural de Guillem Frontera i converteix el premi Toni Catany de Cultura en un homenatge a l'escriptor, per la feina feta tant per la cultura de les Illes Balears com per la llengua catalana.

stats