Societat 03/04/2024

L'entitat espanyolista Escuela de Todos retira el suport al pla Vera de segregació lingüística

Demana que les famílies diguin de manera anònima quina és la llengua principal en què volen escolaritzar els fills

2 min
El conseller d'Educació, Antoni Vera, al Ple del Parlament.

PalmaL'entitat espanyolista Escuela de Todos, integrada per Plis Educación i Sociedad Civil Balear, ha anunciat que retira el suport al pla pilot de segregació lingüística a les aules perquè està "abocat al fracàs". En un comunicat, la plataforma ha lamentat que el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, "convida a continuar amb la immersió il·legal en català en comptes d'animar els centres a adherir-se al pla pilot". L'entita titlla el pla de "fraudulent", perquè "evidencia que l'objectiu no és la implantació d'un ensenyament en les dues llengües oficials, sinó una operació de maquillatge per aparentar complir amb els compromisos electorals".

Per altra banda, considera que és "inviable", perquè la llista de requisits per adherir-s'hi "és, en realitat, una llista d'obstacles", i "vulnerador", perquè la voluntarietat del pla per als centres "només és admissible si serveix com a test per conèixer les necessitats dels centres i facilitar-ne la seva generalització".

Escuela de Todos veu "inacceptable" que el Govern vulgui basar l'avaluació del pla en els resultats d'un examen de competència lingüística als alumnes, "del qual dependria si es retornen o no els drets lingüístics als alumnes balears castellanoparlants". Així mateix, justifica la retirada del seu suport al pla per ser "insuficient", ja que no cita de manera expressa que consisteix en l'elecció de la primera llengua en totes les matèries troncals. "L'actuació de la Conselleria transmet un clar desinterès a sumar el màxim nombre de centres possible. La ronda de contactes de Vera amb sindicats i associacions de directors ha estat un despropòsit, perquè en comptes d'explicar les bondats del pla s'ha limitat a dir als centres que continuïn amb la immersió si ho desitgen", ha lamentat Escuela de Todos.

Campanya dirigida a les famílies

Per "revertir la situació actual", Escuela de Todos demana que es garanteixi que totes les famílies manifestin la seva preferència sobre la llengua principal de la formació dels seus fills. Per fer-ho possible, demanen fer una enquesta anònima i en línia a cada entre escolar. També proposa que el pla tingui un caràcter transitori i sigui una prova que faciliti la implantació progressiva de l'ensenyament en castellà i català a tots els centres, i que la resolució reculli expressament que es podrà triar la llengua d'ensenyament en Matemàtiques i Coneixement del Medi Natural i Social, a Primària, i Matemàtiques, Geografia i Història, Biologia i Geologia i Física i Química a Secundària.

Escuela de Todos vol que els centres sostinguts amb fons públics interessats en el pla hagin de presentar un projecte que consideri les aportacions del claustre i sigui aprovat per majoria; que els centres educatius siguin incentivats per sumar-se al pla pilot, o que el Govern impulsi una campanya informativa sobre les característiques més destacades del pla. En les pròximes setmanes, Escuela de Todos iniciarà una campanya divulgativa per informar les famílies que tenen dret en l'Educació Infantil i en el primer cicle d'Educació Primària a triar la primera llengua d'ensenyament.

stats