Transport públic
Societat 27/12/2022

L’EMT Palma serà gratuïta durant tot l’any 2023

Hila: “Aquesta mesura permet un doble objectiu: ajudar la ciutadania en temps de crisi i promoure la mobilitat sostenible”

Aj. de Palma
3 min
L’EMT Palma serà gratuïta durant tot l’any 2023

PalmaEl batle de Palma, José Hila, i el conseller de Mobilitat, Josep Marí, han explicat avui l’acord assolit entre ambdues institucions per garantir un descompte del 100% per a totes les persones que viatgin amb l’EMT Palma durant l’any 2023. La roda de premsa ha comptat també amb l’assistència del tinent de batle de Mobilitat Sostenible, Francesc Dalmau i el director general de Mobilitat del Govern, Jaume Mateu, a més del gerent de l’EMT, Mateu Marcús i la directora general de Mobilitat de l’Ajuntament, Irene Nombela.

El Consell d’Administració de l’EMT Palma ha aprovat avui dematí elevar a ple les noves tarifes per al 2023 amb un descompte del 100% al preu dels abonaments, tal com s’aprovà a la Llei de pressupostos generals de l’Estat de l’any 2023.

Aquesta mesura s’aprovà a traves d’una disposició addicional al projecte de Llei de pressupostos generals de l’Estat de 2023 en el marc del paquet de mesures urgents del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d’Ucraïna, que ha provocat un menor creixement econòmic i un marc de major inflació i s’emmarca en el conjunt de mesures de l’escut social d’ajudes directes a la ciutadania, autònoms i empreses i a l’impuls de la reactivació de l’ocupació i l’economia.

En concret, la disposició addicional aprovà destinar un import de 43 milions d’euros a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. La setmana passada s’acordà tant amb l’Ajuntament de Palma com amb els Consells el repartiment d’aquesta quantitat de manera que tots els sistemes de transport de les Illes tinguin les mateixes condicions de gratuïtat i per vetllar per l’interès general i en funció del nombre d’usuaris.

L’acord que s’ha assolit entre l’Ajuntament i el Govern suposa destinar al voltant d’uns 20 milions d’euros a l’EMT de Palma, una xifra que s’estima que serà suficient per cobrir la demanda de viatgers prevista per a l’any 2023.

 Una mesura fonamental de l’escut social

Hila ha explicat que aquesta mesura permetrà que “l’EMT sigui gratuïta durant un any per a totes les persones que tinguin targeta ciutadana”.“És una mesura per estar al costat de les famílies, els suposa molt d’estalvi i, a més, ens ajuda a apostar pel transport públic a Palma”, ha dit. “Serem la ciutat espanyola més gran amb el transport públic gratuït”, ha afegit, i ha recordat que aquesta fita s’ha aconseguit amb la col·laboració del govern estatal, el govern autonòmic i també l’Ajuntament de Palma. “Ajudam la ciutadania en moments de crisi i és una mesura més per ajudar les famílies i les empreses com els vals de comerç, la gratuïtat de les escoletes a l’etapa 2-3 anys o la congelació d’impostos municipals i les bonificacions fiscals en termes d’habitatge i persones grans”, ha dit, i ha recordat totes les mesures que s’han fet per promoure la mobilitat sostenible com la posada en marxa del tramvia, la integració tarifària o la renovació de la flota que permetrà que a final de legislatura s’hagi renovat el 92% de la flota amb 165 busos nous.

Marí, per la seva banda, ha explicat que “cada autobús representa 50 cotxes menys i més si ho feim dins una ciutat com Palma, on la majoria dels desplaçaments són de distàncies curtes”, ha explicat i ha remarcat la importància que té per al Govern introduïr la gratuïtat al transport urbà. “Tot el transport públic: urbà, interurbà, tren i bus serà gratuït des de dia 1 de gener”, ha explicat i ha recordat que aquesta mesura “és una peça clau de l’escut social que hem dissenyat entre totes les institucions”, ha dit.

El sistema de gratuïtat que s’ha aprovat requerirà als usuaris disposar de targeta ciutadana activada. En aquest sentit, actualment hi ha més de 376.837 targetes ciutadanes actives.

stats