Societat 08/10/2022

L'emergència social creix a Menorca tot i la bona temporada turística

Ciutadella és el municipi amb més demanda d'ajudes per manutenció i habitatge, i també on més s'ha encarit el metre quadrat

Ivan Martín
4 min
Un home cerca alguna cosa aprofitable en els contenidors de fems.

MaóMenorca ve d’una de les millors temporades turístiques que es recorden i el mercat laboral s’ha recuperat fins a assolir la plena ocupació. A més, aquest octubre el port de Maó registrarà el major nombre d’escales de creuers (21) dels darrers anys i l’ocupació actual a hotels d’interior i agroturismes posa de manifest que la temporada s’allargarà fins a principi de novembre. Paradoxalment, aquestes xifres coincideixen amb el tercer increment de la partida del Consell de Menorca destinada a ajuts d’emergència social.

La institució insular ha tornat a augmentar el capítol destinat a aquestes ajudes socials en 230.000 euros, dels 585.000 euros que ja es preveien a un total de 815.000 euros. A banda d’aportar més doblers, la Conselleria Insular de Benestar Social i Família també ha decidit modificar el barem econòmic establert per accedir als ajuts que s’hi preveuen, així com incrementar la quantia màxima dels imports d’ajut en concepte de manutenció que es poden atorgar.

Aquesta iniciativa del Consell sorgeix per donar suport a les persones i famílies més vulnerables que encara pateixen les conseqüències econòmiques i socials derivades de la crisi sanitària de la covid-19 i de la inflació dels preus provocada, entre d’altres, per la invasió a Ucraïna. La pèrdua de poder adquisitiu de moltes famílies ha fet incrementar el nombre de persones en situació de vulnerabilitat sobrevinguda.

Així, a través de la convocatòria es podran cobrir actuacions i necessitats corresponents a ajuts per a l’habitatge, com ara lloguers i quotes puntuals d’hipoteca, equipament de la llar i manteniment, subministraments, inspeccions d’habitatge obligatòries i pagament de pensions o d’hostals. D’altra banda, també cobreix ajudes per a la manutenció, com la compra de bolquers i llet per a nadons, o el pagament de menús. Pel que fa a les ajudes per a activitats educatives, s’intenta contribuir en els costos de l’escola infantil, el menjador escolar durant el període lectiu, activitats extraescolars o el transport escolar. Finalment, cal destacar els ajuts per a inserció social i laboral: ajudes per a assistència a accions formatives, transport, desplaçaments per a inserció formal, ajuts puntuals per guardar els fills, així com ajuts per motius sociosanitaris (ajudes tècniques, reparació/adaptació de la llar o tractaments professionals).

El Consell de Menorca hi va destinar l’any passat un total de 860.000 euros, el 43,2% dels quals en ajudes per a l’habitatge (372.000 euros), i el 37,7%, en ajudes de manutenció (325.000 euros). Del primer bloc es van cursar 504 sol·licituds i del segon, 530 peticions. Una altra dada rellevant és que el 39,6% de les ajudes d’habitatge és per donar resposta al pagament del lloguer o hipoteca (421 sol·licituds). El tercer gran bloc és per a les ajudes derivades de les activitats educatives, que representen el 9,2% del total, és a dir, uns 79.000 euros i unes 186 sol·licituds.

Per sectors poblacionals, s’han destinat 410.000 euros a famílies, 77.000 euros a persones immigrades, 61.000 euros a dones, 55.000 euros a persones amb discapacitat física i 41.000 euros a persones grans. Destaca que a les ajudes corresponents a l’any 2021, l’últim exercici, es varen concedir 7.000 euros a 13 persones refugiades i 4.000 euros a exreclusos i presos. Les dones són el gènere que més sol·licita les ajudes (65,4%), però la tendència és demanar-les per al conjunt de la família (86,4%).

134.000 euros a Ciutadella

El municipi de Menorca on s’han demanat més ajudes per fer front al pagament d’hipoteques o lloguers és Ciutadella, amb 155 peticions per un valor de 134.000 euros. La ciutat de Ponent també lidera el rànquing d’ajudes en manutenció, amb 219 peticions, que es tradueixen en 140.000 euros. En comparació, Maó va registrar l’any 2021 un total de 109 sol·licituds per a despeses de la llar (72.000 euros) i 203 de manutenció (110.000 euros).

Aquestes dades coincideixen amb les publicades recentment pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana sobre el valor mitjà de l’habitatge en municipis amb menys de 25.000 habitants, registre en el qual Ciutadella experimenta un augment del 21% el darrer any. El preu mitjà de l’habitatge a Ciutadella en el segon trimestre d’enguany se situa en 2.513 euros el metre quadrat, 437,7 euros més que l’any 2021. A Maó, el preu mitjà és de 1.791 euros el metre quadrat, però en el cas de la capital de Llevant l’increment és només del 0,7%.

La consellera insular de Benestar Social i Família, Bàrbara Torrent, veu amb preocupació les dades i destaca que l’Administració continuarà destinant-hi doblers mentre hi hagi l’actual demanda en els diferents municipis. Torrent recorda que a principi del 2019 aquesta partida era de 250.000 euros, es va duplicar fins a 500.000 euros a causa de la pandèmia i ara amb la guerra a Ucraïna s’ha situat en 815.000 euros.

La responsable del departament explica: “No volem que la gent tingui una necessitat i no es pugui atendre per falta de fons”. La consellera és conscient que sempre hi ha gent que no arriba a final de mes, però l’encariment dels preus ha agreujat la situació: “Hi ha persones que han tingut feina, però els seus ingressos no són suficients per cobrir les despeses”.

Per tal que accedeixin més famílies a les ajudes, el Consell ha rebaixat els barems d’exigència: “Ens hem adaptat a les circumstàncies que tenim; abans amb 1.000 euros podries fer unes coses, i ara no arriben per cobrir segons quins costos”. Sobre el futur, Bàrbara Torrent confia que s’acabi la incertesa que provoca la inflació dels preus en tots els àmbits: “Feim feina en els pressupostos del 2023 i preveim reforçar els serveis socials bàsics dels ajuntaments, perquè són la principal font d’entrada de les necessitats socials”.

stats