Turisme
Societat 09/06/2023

L’Arieja, el paradís que trobem només tombar els Pirineus

Aquesta regió francesa promet paisatges de gran bellesa i experiències per gaudir d’un entorn únic

3 min
L'Arieja és una localitat francesa situada a la regió d'Occitània.

Situada a la regió d’Occitània, el departament de l’Arieja limita amb Catalunya i Andorra, oferint un paisatge d’alta muntanya esquitxat de petites localitats plenes d’encant com Foix, Mirepoix o Camon. Els paisatges de l'Arieja s'estenen des dels turons muntanyosos del Piemont fins als cims de 3.000 m sobre el nivell del mar, en un paisatge on trobem rius, cascades, llacs, boscos, turons i planes. Una regió que compta amb 5.000 quilòmetres de senders senyalitzats que permeten explorar-la a peu, a cavall o amb bicicleta. Una oferta que es completa amb propostes de turisme actiu com el parapent, el ràfting, el descens de barrancs, el piragüisme, el caiac, l’escalada, la via ferrada, o l’esquí i les raquetes de neu en temporada d’hivern.

Parlem d’un territori eminentment natural on el Parc Natural Regional dels Pirineus de l’Arieja representa el 40% del departament, fet que facilita que hi puguem trobar una flora i una fauna incomparables, amb paisatges on és fàcil veure isards, galls fer, voltors, marmotes o cabres salvatges, i més de 1.700 espècies vegetals identificades, algunes de les quals destaquen per la seva raresa i caràcter endèmic. Un patrimoni natural que es combina amb un d’històric i cultural, on podem descobrir des de coves amb espectaculars pintures rupestres, passant per castells que van ser claus en diferents moments històrics de la regió o rutes amb història com el Camí dels Bons Homes, els Camins de la Llibertat o la pista dels càtars.

Per descobrir la regió, us fem el top 3 dels imprescindibles de l’Arieja.

1. Terra de castells

  • Feu un salt al segle XIV tot passejant pel castell de Foix, que ofereix una completíssima visita guiada i que presumeix de no haver estat conquerit mai. La visita guiada pel castell i el seu espai museístic combina el que és real amb el que és virtual, convertint l’experiència en un autèntic viatge en el temps.
  • Si voleu seguir les petjades dels càtars, no deixeu de visitar el castell de Montsegur, situat a 1.200 metres d’altitud i que va ser un dels símbols de la resistència càtara. També hi podeu fer una visita guiada que us transportarà directament al segle XIII.
  • Un tercer castell imperdible és el de Ròcafixada, una fortalesa situada sobre una imponent roca. De lliure accés, ofereix una vista excepcional de les muntanyes dels voltants.
  • La darrera proposta és el castell de Lagarde, que data del segle XIII. Va ser destruït durant la Revolució Francesa, però avui encara podem veure'n les imponents restes després de diverses campanyes de restauració.

2. Els pobles més bonics

  • Foix. Una ciutat que es va desenvolupar a l’Edat Mitjana i que gaudeix d’un interessant patrimoni arquitectònic. Els petits carrers estrets, els passadissos, el Pontils del carrer dels Grands Ducs, les cases amb entramat de la plaça Parmentier, l'anomenada font de l'Oca, el mercat de cereals o l’abadia de Saint-Volusien són alguns dels indrets de visita obligada.
  • Camon. Diuen que és el poble més bonic de França, on resten petjades del seu passat religiós. No deixeu de visitar espais com la porta d’entrada del poble amb un campanar, únic i molt ben conservat; l'abadia del segle X, que actualment és una casa d'hostes i un restaurant gurmet; les cabanes fetes amb pedra seca, amb 120 testimonis d’un passat camperol al servei del priorat, o el preciós jardí de roses que hi ha a l’entrada del poble vora el riu.
  • Le Carlar de Baile. Conegut com el poble dels artistes, és petit i pintoresc i està envoltat de muralles. Acull nombroses galeries d'artistes i el famós festival d'arts plàstiques Rue des Arts als mesos de juliol i agost. Un poblet on les nits són màgiques, amb les seves muralles il·luminades i les seves cases de fusta amb façanes lluminoses i vistoses.

3. Natura viva

  • Plateau-de-Beille. Amb els seus grans espais verges i la seva vista a 360° sobre els cims dels Pirineus i Occitània, és un paratge natural ideal per a la desconnexió i la contemplació, però també per fer senderisme o, depenent de l’època de l’any, per gaudir d’altres propostes de turisme actiu vinculades als esports d’hivern.
  • La cascada d’Ars. Una de les més boniques del Pirineu. L’accés es fa des del poble termal d'Aulus-les-Bains, un petit poble de muntanya situat a 750 m d'altitud a la vall de Garbet. Un entorn excepcional amb boscos, rieres i cases de pedra amb teulades de pissarra. El senderisme, la hidroteràpia i el pastorisme caracteritzen la zona.
  • Llac de Montbel. Una autèntica platja situada entre l'Aude i l'Arieja i que destaca pel color blau de les seves aigües i per la seva gran extensió. Els darrers anys, durant l’estiu s’ha convertit en un lloc molt agradable on practicar activitats com la natació, la pesca i altres activitats aquàtiques. S’hi pot arribar en bicicleta tot seguint la via verda als Pirineus càtars.
stats