Societat 03/08/2021

L'Ajuntament de Palma homenatja la figura de Gabriel Alomar en el 80è aniversari de la seva mort

Cort ha assenyalat que sempre va defensar postulats regeneracionistes i de transformació social

ARA Balears
2 min
Acte d'homenatge a Gabriel Alomar al Saló de Plens de Cort.

PalmaEl saló de plens de l'Ajuntament de Palma ha acollit aquest dimarts l'acte d'homenatge a la figura de Gabriel Alomar i Villalonga, en l'any en què es compleix el 80è aniversari de la seva mort. Cort ha apuntat que Alomar, Fill Il·lustre de la ciutat, va ser un home polièdric que va destacar com a polític, però també com a assagista, poeta, periodista i professor, i va defensar sempre postulats regeneracionistes i de transformació social.

En l'acte hi han participat el batle de Palma, José Hila; el regidor de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera; el vicepresident de la Fundació Gabriel Alomar, Cosme Bonet; la representant de la Fundació Ateneu Pere Mascaró, Lila Thomas, i el catedràtic de Filologia Catalana i Lingüística General Pere Rosselló.

Hila ha subratllat la vigència intel·lectual de molts dels principis que va defensar una persona nascuda en el segle XIX. "Es va anticipar a la seva societat i al seu temps. La idea de futur, de transformació del món, enfront del passat i l'immobilisme de la Mallorca de l'època, va guiar completament la seva trajectòria vital".

Per part seva, Noguera ha recordat que Gabriel Alomar defensava "la Mallorca lleial a la seva identitat nacional i que alhora s'alimentava dels valors ideològics de la modernitat i estava molt més centrada en la construcció del futur que no en la conservació del passat".

Alomar va morir a Egipte l'any 1941, on havia estat destinat com a ministre de la República, i després exercí com a professor i periodista fins a la seva mort. Les seves restes arribaren a Palma el 1977, i l'any 1982 l'Ajuntament de Palma el va proclamar Fill Il·lustre de la ciutat. El seu retrat, obra del pintor Xim Torrents Lladó, presideix el saló de plens del consistori, juntament amb la resta de fills i filles il·lustres.

stats