Societat 02/08/2023

Les kellys denuncien que manca prop d'un 20% del personal: "Està sent un estiu complicat"

La portaveu de les cambreres de pis a les Balears assegura que tenen una “càrrega laboral excessiva”

2 min
Una cambrera de pis treballant a un hotel de Platja de Palma.

PalmaNi les millors dades de l'atur de la història han permès al nou conseller d'Empresa, Ocupació i Energia del Govern, Alejandro Saénz de San Pedro, mantenir una actitud triomfalista. I el motiu és que, com ha advertit, a les Illes "manca mà d'obra". Un dels sectors que més pateix les conseqüències de la falta de personal és el turístic i, en concret, el de les cambreres de pis. La portaveu de les kellys a les Balears, Sara del Mar, adverteix en declaracions a l'ARA Balears que la plantilla és "entre un 20% i un 30% inferior" al que hauria de ser per respondre a la demanda actual.

"Estam esgotades perquè l'estiu està sent molt complicat. No trobam personal. Hi ha moltes baixes, però no hi ha manera de cobrir-les", assegura. A l'hotel on ella fa feina, d'unes 80 habitacions, diu que fa prop de dues setmanes que cerquen treballadores i que encara no han aconseguit completar la pantilla.

Sara del Mar està en un grup de WhatsApp amb altres companyes i el xat ha esdevingut un reflex de la situació que viu el sector: "Cada dia rebem un missatge d'un hotel diferent que diu que cerquen cambreres de pis, però no hi ha manera". I encara que es facin contractes, la portaveu de les kellys reconeix que "no aguanten", perquè "hi ha molta oferta i se'n van a altres llocs amb menys càrrega de feina".

Un dèficit que provoca "una càrrega laboral excessiva"

Aquest dèficit de personal l'arrosseguen des de la pandèmia. "La gent de la Península que era fixa discontínua se'n va anar als seus pobles i va trobar feina. Per això va deixar de venir. A més, amb els preus del lloguer que hi ha ara mateix, no paga la pena: si guanyes 1.500 euros, has de destinar-ne 1.000 a l'habitatge", critica Del Mar.

Tot això repercuteix en les condicions laborals de les que sí que fan feina. "Per exemple, al meu hotel som quatre cambreres de pis cada dia i si una falta, som tres a repartir la feina", apunta. La treballadora reconeix que pateixen "una càrrega laboral excessiva" i que es veuen obligades a "acabar més tard la feina, perquè si hi ha sis habitacions que han quedat sense fer, el temps ha de sortir d'alguna banda".

stats