El jutge del cas Kitchen citarà com a imputats Cospedal, López del Hierro i Ortiz

La Fiscalia Anticorrupció ho va demanar el 4 de setembre del 2020

3 min
L'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, en una imatge d'arxiu

MadridEl jutge Manuel García-Castellón, titular del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, prepara l'acta de citació de tres nous imputats en el cas Kitchen, l'operació policial dissenyada i executada per la cúpula del ministeri de l'Interior i de la Policia Nacional entre el 2013 i el 2015 amb l'objectiu de sostreure material presumptament comprometedor per al Partit Popular i la seva direcció que tenia l'extresorer Luis Bárcenas.

Es tracta de la imputació de la llavors secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, del seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro, i del que va ser director de gabinet de Cospedal durant la presidència de la Comunitat Autònoma de Castella-la Manxa, José Luis Ortiz Grande. La Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar el 4 de setembre del 2020 la imputació de l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, de Cospedal i de López del Hierro. El jutge va considerar llavors que "només es podia accedir parcialment a la consulta" i que era "oportú citar en qualitat d'investigat" l'exministre.

"La presència de Jorge Fernández Díaz és útil, necessària i pertinent, perquè les investigacions fins ara permeten situar el centre nuclear de l'operació en el ministeri de l'Interior, des d'on s'hauria dirigit i coordinat, presumptament amb la participació directa del ministre i actuant per delegació seva, segons sembla, el secretari d'estat de Seguretat [Francisco Martínez]", sostenia el jutge el 18 de setembre del 2020. "Tot això es desprèn dels àudios registrats al senyor Villarejo, dels missatges transcrits i de la documentació".

La imputació de Cospedal va quedar subordinada a altres diligències. "Amb caràcter previ (la citació de Cospedal i de López del Hierro), s'imposa tornar a citar Francisco Martínez..." Martínez va prestar declaració el 29 d'octubre del 2020 al jutge i va implicar directament en l'operació Fernández Díaz. I el 13 de novembre, tots dos van fer un acarament davant el jutge. Però la diligència d'imputar Cospedal i López del Hierro, que el jutge havia subordinat a les declaracions de Martínez i de Fernández Díaz, havia quedat en l'aire.

Noves agendes de Villarejo

Per què, llavors, el jutge imputarà els pròxims dies Cospedal, López del Hierro i Ortiz? Segons fonts de l'Audiència Nacional, consultades per l'ARA, la resposta està en les noves agendes confiscades a Villarejo en un escorcoll domiciliari el 23 d'octubre del 2020. Aquestes agendes, corresponents als anys 2012-2016, contenen anotacions en temps real de l'operació Kitchen. La recerca de documents en poder de Bárcenas comença abans de la seva declaració del 15 de juliol del 2013 al jutge Pablo Ruz. I continua després d'aquesta declaració, en la qual l'extresorer identifica els dirigents del Partit Popular, entre ells Mariano Rajoy, que apareixien com a beneficiaris de sobresous en els anomenats papers de Bárcenas o comptabilitat B del PP.

La recerca de material comprometedor es va fer contra rellotge aquells dies, en què Rajoy va comparèixer per parlar del cas al ple extraordinari del Congrés de Diputats, celebrat al Senat l'1 d'agost del 2013. Aquesta seqüència de fets i missatges ja estava reflectida a la petició dels fiscals Ignacio Stampa i Miguel Serrano del 4 de setembre del 2020 per sol·licitar la imputació de Cospedal.

L'empresari i marit de l'ex número 2 del PP, María Dolores de Cospedal, declarant al judici sobre la caixa B del PP.

Els nous indicis, incorporats a la causa fa algunes setmanes tot i haver estat confiscats l'octubre del 2020, es refereixen a anotacions en què es deixa constància del seguiment puntual de l'operació Kitchen per part de Cospedal, López del Hierro i Ortiz. Cospedal va justificar públicament els seus contactes amb Villarejo. "Considero que com a secretària general, com si fos consellera delegada d'una empresa, tenia l'obligació de conèixer tot allò que pogués afectar l'organització. Tenir converses amb algú que pot aportar informació no m'ha de comprometre. Més aviat al contrari. Complia la meva obligació". El jutge García-Castellón, després d'incorporar les transcripcions de les agendes de Villarejo del 2012-2016, citarà aviat com a imputats, doncs, Cospedal, López del Hierro i Ortiz per la seva presumpta participació en l'operació Kitchen.

stats