El petó forçat de Luis Rubiales

Totes les campiones del món (menys dues) renuncien a tornar a la selecció si no es compleixen cinc condicions

En un comunicat, les futbolistes han demanat canvis contundents en diversos departaments de la Federació Espanyola

4 min
Les jugadores de la selecció alçant la copa de campiones del món

BarcelonaLa gran majoria de les jugadores de la selecció espanyola de futbol no en tenen prou amb la dimissió forçada del ja expresident Luis Rubiales i el cessament de Jorge Vilda, que era el seleccionador des del 2015. Les campiones del món (excepte dues jugadores del Reial Madrid, Claudia Zornoza i Athenea del Castillo) han firmat un comunicat en què mantenen la seva renúncia a tornar a competir per Espanya fins que no hi hagi més canvis en el si de la institució. "Els canvis especificats es basen en la tolerància zero respecte a aquelles persones que, des d'un càrrec dins de la RFEF, han tingut, incitat, amagat o aplaudit actituds que van en contra de la dignitat de les dones", diu el comunicat.

"Totes aquestes persones entenem que han d'estar lluny del sistema que hauria de protegir-nos i que, per desgràcia, s'allunya molt d'una societat avançada", continua el text. A continuació, les jugadores detallen els canvis sol·licitats a la RFEF durant les reunions que han mantingut des de la final del Mundial: reestructuració de l'organigrama del futbol femení, reestructuració del gabinet de presidència i la secretaria general, dimissió del president de la RFEF, reestructuració de l'àrea de comunicació i màrqueting i reestructuració de la direcció d'integritat. "El dia d'avui, els canvis que s'han produït no són suficients perquè les jugadores se sentin en un lloc segur, on es respecti les dones, s'aposti pel futbol femení i puguem donar el nostre màxim rendiment", diuen les futbolistes. L'anunci ha arribat precisament el dia en què Rubiales ha comparegut davant l'Audiència Nacional pel petó forçat a Hermoso, pel qual la Fiscalia l'acusa dels delictes d'agressió sexual i coaccions.

El comunicat està firmat per un total de 39 futbolistes. A banda de 21 de les 23 campiones del món, també s'hi han adherit les blaugranes Mapi León, Patri Guijarro, Clàudia Pina, Jana Fernández i Sandra Paños, a més d'Elena Lete, Fiamma Benítez, Imma Gabarro, Marta Cardona, Maite Oroz, Lola Gallardo, Nerea Eizaguirre, Ainhoa Moraza, Amaiur Sarriegi, Leila Ouahabi, Laia Alexandri, Lucía García i Andrea Pereira. Posteriorment, Zornoza, una de les campiones del món del Reial Madrid que no ha firmat el comunicat, ha anunciat a les xarxes socials que es retira de la selecció amb 32 anys. "Ha arribat el moment de dir adeu i centrar-me en els meus objectius amb el Reial Madrid. Desitjo amb totes les meves forces que d'una vegada per totes l'estructura de tota la selecció canviï perquè estigui a l'altura dels nostres èxits", ha publicat Zornoza amb el hashtag #seacabó. A més, ha assegurat que la decisió la tenia presa des d'abans del Mundial.

Les campiones del món demanen canvis estructurals

L'elecció de Montse Tomé, la segona de Vilda, com a seleccionadora per part de la junta gestora de la RFEF no ha estat la solució per a la gran majoria de les futbolistes. En aquest sentit, el punt de mira està posat principalment en la figura del català Andreu Camps, secretari general de la RFEF i mà dreta de Rubiales, que segueix aferrat al càrrec com si no hagués passat res. Però també en altres figures de confiança del president dimitit, com Rubén Rivera, director del departament de màrqueting; Miguel García Caba, director del departament d'integritat; o integrants del departament de comunicació liderat per Pablo García Cuervo que van permetre que es publiquessin unes declaracions d'Hermoso traient ferro al petó que després ella mateixa va negar haver fet.

A més, també queda assenyalat el mateix organigrama del futbol femení de la RFEF, presidit per Rafa del Amo després que el president interí de la RFEF, Pedro Rocha, no acceptes la seva dimissió. D'altra banda, Ana Álvarez és la directora del futbol femení i una de les desenes de persones que van aplaudir el discurs de Rubiales a l'assemblea extraordinària.

Un desenllaç esperat

Durant aquesta setmana, les comunicacions entre la RFEF i les jugadores no han estat ni molt menys fluides, segons ha pogut saber l'ARA de fonts de l'entorn de les jugadores. A mesura que han anat passant els dies, cada vegada s'ha vist que l'entesa entre la federació i les futbolistes internacionals seria més complicada, fins al punt que aquestes s'han trobat amb el fet que, fins i tot, la RFEF els ha cancel·lat reunions programades amb elles per intentar apropar postures, com la de dimarts passat. D'aquesta manera, gairebé totes les vigents campiones del món mantenen la posició que van adoptar a finals d'agost, quan Jennifer Hermoso i una vuitantena més de futbolistes, tant jugadores en actiu com retirades, van exigir en un comunicat conjunt "canvis reals tant esportius com estructurals" a la RFEF i van anunciar que fins llavors no tornarien a la selecció.

Després de guanyar el Mundial al mes d'agost i de la resposta global en contra de Luis Rubiales pel seu petó no consentit a Hermoso, les futbolistes volen aprofitar la seva posició de força per promoure canvis de veritat. El comunicat de les jugadores d'aquest divendres ha arribat minuts abans de l'hora prevista perquè Tomé fos presentada com a seleccionadora i donés la seva primera llista –la convocatòria era a les 16 h–, que s'ha hagut d'ajornar davant els esdeveniments. Així, es desconeix quan s'oferirà aquesta roda de premsa en què s'haurien de conèixer les jugadores que afrontaran els dos primers partits de la Nations League, el 22 i el 26 de setembre, una competició classificatòria per als Jocs Olímpics.

Xavi Hernández diu que "s'ha d'escoltar a les jugadores"

Una de les primeres figures del món del futbol que s'ha pronunciat públicament sobre el comunicat és l'entrenador del Barça masculí, Xavi Hernández. Ho ha fet durant la roda de premsa prèvia al partit de Lliga de demà davant el Betis. "Elles han estat clares en el seu comunicat. Nosaltres sabem poc. S'ha d'escoltar a les jugadores, haurien de parlar clar per no donar peu a la confusió", ha dit el tècnic blaugrana. "M'entristeix la situació perquè crec que en el millor moment de la història del futbol femení espanyol la situació és caòtica", ha afegit.

D'altra banda, ha desaparegut de l'agenda de la Casa Reial la rebuda a les campiones del món que estava programada pel dimarts vinent. Alguns mitjans de comunicació han informat que ha estat la mateixa RFEF la que ha cancel·lat la trobada.

stats