Tribunals
Societat 08/09/2022

A judici per haver deixat morir la dona malalta: homicidi o imprudència?

La Fiscalia demana entre 5 i 13 anys de presó per a l’acusat

2 min
Encara que no es tinguin símptomes, quan es té una malaltia infecciosa el sistema immunitari s’activa i fa reduir la mobilitat.

BarcelonaQuan va arribar a l’hospital ja no hi havia res a fer. Tenia úlceres per tot el cos, que li deixaven part dels ossos a la vista, i fins i tot larves als cabells i restes d'excrements al cos per manca d'higiene. Feia tres mesos que estava postrada al llit per culpa de problemes respiratoris i circulatoris. Segons la Fiscalia, ningú la va ajudar. Tampoc el seu marit, de 67 anys, amb qui convivia en un pis de Manresa i a qui el ministeri públic acusa d'haver-la deixat morir. L’home s’asseurà a partir d'aquest divendres davant d’un jurat popular que haurà de decidir si la seva conducta va constituir un homicidi o una imprudència.

De fet, la fiscal del cas planteja en el seu escrit d’acusació aquesta dualitat. En cas que el jurat consideri que l’home és el responsable de la mort de la víctima, demana que se li imposin 13 anys de presó i cinc més de llibertat vigilada, per un homicidi. Però si finalment la seva actitud es considera un comportament imprudent, reclama una condemna per a l’acusat de cinc anys de presó i una pena multa de 1.800 euros.

El ministeri públic sembla decantar-se per la primera opció. En el seu escrit d’acusació explica que el marit era conscient de les patologies que patia la seva esposa, de 57 anys, i del "deterioradíssim" estat que presentava i que s’anava agreujant a mesura que passava el temps. Malgrat tot, assegura, "la tenia totalment desatesa, sense prestar-li l’ajuda que la seva situació requeria": "Va obviar durant mesos el deure de cura i l’obligació de vetllar per la seva esposa que imposen no només el vincle matrimonial [la parella portaven casats deu anys], sinó la mateixa convivència", relata el ministeri públic en el seu escrit.

Va rebutjar ajuda

Segons la fiscal, el marit hauria pogut fer-se càrrec de les necessitats mèdiques i d’higiene de la dona o posar-se en contacte amb els serveis socials per buscar ajuda. Només una vegada els va trucar i va rebutjar les opcions que li oferien i que, a criteri de la Fiscalia, "haurien millorat la situació" de la víctima. En canvi, l'home va assumir com a "inevitable" la mort de la seva parella, malgrat ser conscient que la seva "inacció" hi contribuïa. Més enllà de despreocupar-se de la seva dona, l'acusat també tenia el pis descuidat, fins al punt que la pudor que en sortia molestava els veïns dels pisos adjacents.

En canvi, l’home va mantenir la seva rutina diària, sortint de casa i "relacionant-se" amb amics, assegura la Fiscalia. Únicament quan la situació de l’esposa va arribar a ser crítica, va trucar el servei d’emergències. Els tècnics que van acudir al domicili es van emportar la dona a l’hospital immediatament, però el seu estat era tan greu que va morir al cap de poques hores d’ingressar-hi.

stats