Jordi Cruz aspira a la tercera estrella Michelin
L’Àbac (Barcelona) i el Miramar (Llançà) podrien aconseguir avui la màxima puntuació de la guia
BarcelonaEl xef Jordi Cruz aspira a guanyar la tercera estrella Michelin amb el restaurant Àbac, situat a l’avinguda Tibidabo de Barcelona. Cruz, que marxava aquest matí cap a Marbella, on els organitzadors presenten l’edició 2015 de la Guia Michelin d’Espanya i Portugal, afirma que amb l’Àbac treballa des de fa anys per aconseguir-la i que té la certesa que l’aconseguirà, ja sigui aquest any o d’aquí deu anys. “Tard o d’hora sé que l’Àbac la tindrà, i per a Barcelona i per a mi mateix serà molt important”.
El xef, conegut també per les seves intervencions com a jurat en el programa MasterChef, de TVE, afirma que la tercera estrella Michelin “pot representar un revulsiu econòmic per a Barcelona, perquè hi ha un turisme mundial concret al voltant dels restaurants de tres estrelles”. Ara bé, el xef se’n va cap a Marbella amb la idea realista que podria ser que encara no l’hi donessin. Aquest any, com l’anterior, han tingut visites dels inspectors de la Guia Michelin, tant al restaurant L’Angle (situat a l’interior de l’Hotel Cram), també dirigit per Cruz, com a l’Àbac. L’han tornat a convidar a la gala -i hi serà-, un requisit imprescindible per rebre la tercera estrella Michelin. L’any passat, però, va passar exactament el mateix i no l’hi van concedir. Com a bona notícia per a l’Àbac hi ha el premi al millor restaurant d’hotel del 2014 dels premis European Hospitaly Awards, que es van concedir a principis de novembre.
Paco Pérez, amb el restaurant Miramar, situat al passeig Marítim de Llançà -acaba de celebrar els 75 anys-, és també un dels aspirants a la tercera estrella. Pérez ha explicat a l’ARA que assistirà a la gala amb una idea clara al cap: “El que hagi de ser, serà”. Pérez afirma que creu en la Guia Michelin : “Per això serem a la gala, que també s’ha convertit en l’ocasió ideal per saludar els amics cuiners”.
Mentrestant, els pronòstics apunten cap a altres cuiners que podrien passar d’una a dues estrelles, i que fa anys que s’especula que podrien aconseguir-ho. Són els cuiners Nando Jubany, amb el restaurant Can Jubany a Calldetenes, un dels grans artífexs de la cuina de proximitat; els bessons Javier i Sergio Torres, amb el Dos Cielos, dins de l’Hotel Melià Barcelona Sky, i també els tres germans Jordi, Elisabet i Joan Juncà, de Ca L’Enric, a la Vall de Vianya, que ja fa catorze anys que tenen una d’estrella. “Als que tenim una estrella Michelin i aspirem a la segona no ens conviden mai [a la gala] -deia ahir Joan Juncà-. Així que nosaltres no ens assabentarem fins a última hora de si hi ha cap canvi”.
Tradicionalment s’ha considerat que la Guia Michelin és poc generosa amb l’atorgament d’estrelles als restaurants catalans, sobretot a l’hora de fer-los passar de les dues a les tres estrelles. En canvi, l’any passat va fer que uns quants s’estrenessin a la guia amb la primera estrella. Va ser el cas d’Albert Adrià, que la va aconseguir tant per al Tickets com per al 41º; Jeroni Castell, per a les Moles d’Ulldecona; Xixo Castaño, per al Malena, situat a Gimenells, als afores de Lleida, i Jordi Llobet, per a l’Ó al Món Sant Benet, de Sant Fruitós de Bages. Es pronostica que aquest any podria tornar a haver-hi un altre estol de restaurants que s’estrenessin amb la desitjada estrella.
Instal·lats a l’Olimp de la cuina
A l’Olimp de la guia, amb tres estrelles, s’hi mantenen dos restaurants catalans: els germans Roca amb El Celler de Can Roca i Carme Ruscalleda amb el Sant Pau de Sant Pol de Mar. Ruscalleda és la dona amb més estrelles Michelin del món, perquè en suma un total de set entre el Sant Pau de Sant Pol (3), el Sant Pau de Tòquio (2) i el Moments, dins de l’Hotel Mandarin Barcelona (2).