Societat 09/08/2019

Joana Maria Adrover: “De moment, encara en sé més de turisme que de policia”

La Regidora de Seguretat Ciutadana de Palma ha estrenat el seu nou càrrec amb una de les mesures més esperades: la convocatòria de més de cent places de Policia Local

Alba Tarragó
4 min
“De moment, encara en 
 Sé més de turisme que 
 De policia” Joana Maria Adrover

PalmaEscasses setmanes després de canviar l’àrea de Turisme de l’Ajuntament de Palma per la de Seguretat Ciutadana, Joana Maria Adrover ha estrenat el seu nou càrrec amb una de les mesures més esperades: la convocatòria de més de cent places de Policia Local. La regidora explica amb naturalitat que el seu nomenament li va arribar per sorpresa, però assegura que està il·lusionada. Entre les qüestions que pretén millorar, es troba la Unitat de Violència de Gènere, que vol dotar d’un espai més amable per a les víctimes.

Com valorau l’inici de la legislatura?

Em va sobtar l’assignació de l’àrea però, passats els dos primers dies de sorpresa i impacte per la importància de la feina, vaig il·lusionar-me. El mes de juliol ha estat molt intens, hem pogut tirar endavant un procés extraordinari per als interins que queden a la plantilla i un procés ordinari amb més de cent places per a policies nous per a l’any 2019.

Es tornarà a la plantilla del 2010?

La intenció és treure places amb tanta freqüència com puguem. Per tornar als paràmetres normals, caldrien 350 policies nous. A més, s’ha de tenir en compte que la nova llei permet que els policies es jubilin a 59 anys i que s’han de cobrir vacances, dies lliures i baixes.

José Hila va dir que “com més policies, millor”. Hi estau d’acord?

No hem de veure la figura del policia com a repressiva en tot moment. Moltes vegades la seva presència fa un efecte dissuasiu a l’hora de cometre qualsevol acte incívic. Tenim molt clar que el dret a fer una determinada conducta acaba on comença el dret de l’altre a no haver-la de patir.

I el remei és la contractació d’agents?

Fan falta més policies, però no només policies. La seguretat ciutadana també implica un treball transversal amb la resta d’àrees. Tenir una ciutat més neta, per exemple, fa que l’incívic s’ho pensi dues vegades. Tot això contribueix que siguem una ciutat segura i aquest també és un dels principals atractius que tenim com a destinació turística i no ho hem de perdre de vista.

Què ha passat amb l’oficina de la Policia Local de la Platja de Palma?

No hi ha hagut cap canvi ni tancament en aquesta oficina. De fet, s’hi han recollit més de 100 denúncies durant l’estiu. Tenim moltes necessitats i el que feim és prioritzar. Jo no m’hi fic, és un criteri tècnic. De moment, encara en sé més de turisme que de policia.

I amb la de Sont Gotleu?

La legislatura anterior es va cremar i des d’aleshores està tancada. Ara ens han confirmat que no hi ha danys estructurals. L’àrea d’Infraestructures s’ha compromès a fer-hi una intervenció tan aviat com sigui possible per poder tornar-hi els efectius, que ara estan a les Avingudes.

Les dades de delictes contra la llibertat sexual van en augment a Palma. Es preveu alguna mesura?

No vull dir que no n’hi hagi, però almenys durant aquest mes no m’ho han fet saber. De tota manera, això són delictes i se n’encarrega la Policia Nacional, la Local s’encarrega del compliment d’ordenances. El que sí que feim és col·laborar de manera intensa en la recollida de denúncies.

Hi ha perspectiva de gènere en els acords municipals de govern?

Dins el programa vàrem incorporar-ne algunes mesures. Una d’elles consisteix a fer parades sota demanda en determinades zones i hores de la ciutat perquè si hi ha una dona que se senti insegura, pugui sol·licitar-ho al conductor. Això està dins el nostre full de ruta.

Necessita millorar la Unitat contra la Violència de Gènere?

La unitat funciona bé, però té molt de marge de millora. Per exemple, tenim intenció de fer una zona més amable per a les víctimes, sobretot si venen acompanyades de menors. Ho estam treballant en el pressupost del 2020. No sé si serà d’aquí a un parell de mesos o a partir de l’any vinent, però millorarem aquest espai.

Quins són els principals reptes quant a seguretat a Palma?

La lluita contra l’incivisme. La gent ha de tenir en compte que un atemptat contra el mobiliari públic és un atemptat contra el mobiliari de tothom. Un nou repte que tenim són els vehicles de mobilitat personal. Hi estam a favor, però volem que se’n faci un bon ús. Per això hem creat un codi per classificar aquest tipus de sancions i properament en traurem una campanya informativa.

Com és la relació amb els Bombers?

Tenim una presència setmanal al parc principal. M’han comunicat que necessiten recursos per poder fer la seva feina, però per la Llei de contractes no puc anar a comprar el que em demanen per molt que tingui els doblers.

Se n’augmentaran també els agents?

Tenim en marxa unes oposicions de bombers de 12 places. De tota manera, la regidora de Funció Pública, Carmen Palomino, farà un estudi per reestructurar la plantilla i veure quines són les necessitats. Potser no calen més efectius, sinó una promoció interna.

Quan hi haurà nou cap de policia?

La convocatòria està al BOIB, pendent que es publiqui. És imminent. Entre setembre i octubre es podria fer el canvi.

stats