Societat 20/05/2021

Jaume Carot s'imposa a Carmen Orte i serà el nou rector de la UIB

El catedràtic de Física Teòrica ha guanyat amb el 63,5% dels vots

2 min
Jaume Carot, nou rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB)

PalmaEl catedràtic de Física Teòrica Jaume Carot serà el nou rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB) després d'haver guanyat les eleccions amb el 63,5% dels vots ponderats, enfront del 36,5% que ha obtingut la candidatura de la catedràtica de Pedagogia Carmen Orte. Carot s'ha imposat en tots els grups d'electors en uns comicis que s'han fet, per primera vegada, de manera electrònica.

En concret, la candidatura guanyadora ha aconseguit 357 vots entre els professors doctors amb vinculació permanent a la Universitat i la d'Orte n'ha obtingut 184. En la resta de personal docent i investigador, Carot ha sumat 357 vots, enfront dels 184 d'Orte; i entre el personal d'administració i serveis, 369 persones han votat el primer, i 107, la segona. Per acabar, entre els estudiants la diferència ha estat més curta: 1.270 s'han decantat pel catedràtic de Física Teòrica i 1.062, per la catedràtica del departament de Pedagogia.

"Les primeres paraules són d'agraïment a l'equip que m'ha acompanyat. Un equip cohesionat que ha treballat per una visió comuna i per fer realitat aquest programa", ha dit Jaume Carot després de fer-se públics els resultats. A més, ha assegurat que el seu és un "projecte per tots, per a tots i de tots" i que intentaran convèncer "amb fets aquells a qui no hem pogut convèncer amb paraules". "Tenim com a visió construir la millor versió possible d'aquesta universitat, amb la participació com a bandera", ha tancat.

Per part seva, Carmen Orte ha donat l'enhorabona al guanyador i ha ressaltat que "l'electorat ha decidit que volia un continuisme i jo no hi tenc res a dir. La democràcia és així". Ha defensat que el seu programa era "innovador" i plantejava un canvi. "Però en la vida tot és com ho mires. El fet de parlar amb moltíssima gent ens ha donat una visió molt àmplia i pensam que hem de posar tota aquesta feina a disposició de la Universitat", ha afegit.

En declaracions a la premsa, el fins ara rector, Llorenç Huguet, ha assegurat que té "confiança absoluta amb el nou rector i el seu equip, que és de molta qualitat". "Ho farà bé", ha reblat. D'altra banda, ha destacat que no hi hagi hagut cap mena d'incidència amb la votació electrònica i ha valorat positivament que hagi pujat la participació respecte dels comicis de l'any 2017, sobretot entre l'alumnat, "on gairebé s'ha doblat".

Augmenta la participació

Al llarg de la jornada, han votat un total de 4.185 persones de les 16.044 que formen el cens de la UIB, de manera que la participació global ha estat del 26%. En tots els àmbits, la participació ha pujat respecte dels comicis anteriors. Per sectors, han vota el 94,68% dels doctors amb vinculació permanent a la Universitat; el 49,61% de la resta de personal docent i investigador; el 18,01% dels estudiants; i el 88,82% del personal d'administració i serveis.

En les darreres eleccions el cens era de 15.731 persones i la participació va ser del 90,45% entre els doctors permanents; un 42,75%, entre la resta de doctors; el 9,82% en el cas dels estudiants; i un 84,06% en el personal d'administració i serveis.

Cal recordar que aquests comicis han estat els primers que s'han fet íntegrament mitjançant el vot electrònic. L'electorat està distribuït de la següent manera: professors doctors amb vinculació permanent a la Universitat (639 persones, amb el 51% del vot), resta de personal docent i investigador (1.147, amb el 12%), estudiants (13.632, amb el 25%) i personal d'administració i serveis (626, amb el 12%).

stats