Investiguen fins a 14 casos d'abusos sexuals en el si de l'Església catalana

Quatre de les investigacions s'han arxivat provisionalment, una d'elles per prescripció

2 min
Un home resant en una església, en una imatge d'arxiu

BarcelonaCatorze jutjats de Catalunya tenen obertes investigacions sobre casos d'abusos sexuals en institucions religioses, segons ha informat la Fiscalia Superior de Catalunya. A finals de gener, la Fiscalia General de l'Estat va demanar a tots els fiscals que li passessin un llistat detallant les causes obertes per aquest tipus de casos per poder tenir una radiografia de la situació a tot Espanya. En el cas de Catalunya es tracta de procediments denunciats entre el 2019 i ara. El més recent és el de l'escriptor Alejandro Palomas, que porta el jutjat d'instrucció número 3 de Mataró. La setmana passada La Salle va derivar a la Fiscalia la documentació relativa a altres denúncies d'alumnes contra el mateix docent, el germà Jesús Linares.

Un altre dels casos que s'han denunciat és el del canonge arxiver de la catedral de Tarragona i director de l'arxiu històric arxidiocesà, Manuel Fuentes. Aquest cas el va destapar l'ARA el febrer del 2021, després de la denúncia d'un noi, el David, que va patir abusos quan tenia 18 anys, i que hi hagués un segon episodi que afectava una segona persona que va patir abusos sent menor. L'arquebisbat de Tarragona va suspendre durant quinze anys de responsabilitats pastorals el mossèn i va remetre el cas a la Fiscalia. Un altre dels casos és el que afecta un monjo de 68 anys del monestir de Poblet, denunciat per fer tocaments a una nena de 5 anys. El religiós, segons fonts del monestir, va reconèixer haver fet un sol tocament a la menor.

Segons la informació facilitada per la Fiscalia, dels catorze procediments, quatre s'han arxivat provisionalment, un d'ells per prescripció dels delictes investigats. El ministeri públic també precisa que un dels casos, que s'investiga a Barcelona, es limita a possessió de pornografia infantil.

Els procediments oberts es troben en jutjats de Mataró, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Reus, Tarragona, Valls, Manresa i Terrassa. Les Fiscalies de Lleida, Girona, Granollers, Sabadell i Vilanova i la Geltrú també han indicat que no estan tramitant cap procediment d'aquestes característiques ara mateix.

stats