Societat 24/11/2020

Investigadors de la UIB reconeixen 71 espècies de papallones nocturnes mai vistes a Menorca

Se n'han documentades fins a 159

Ivan Martín
1 min
Una papallona en una imatge d'arxiu.

MaóUn estudi de la Universitat de les Illes Balears (UIB), amb el suport del Consell de Menorca mitjançant la convocatòria anual de beques per a la investigació científica a la Reserva de la Biosfera, ha trobat 71 espècies de papallones nocturnes que no havien estat vistes abans a l'illa. La investigació ha tingut lloc entre els mesos de juny i novembre d'enguany i ha desenvolupat nou campanyes de mostreig que han servit per millorar el coneixement de la diversitat de papallones nocturnes que habiten a Menorca, en el marc del projecte 'COLIAS'.

Un dels objectius de la investigació era recopilar tota la informació publicada sobre el grup dels lepidòpters i confeccionar-ne un catàleg. Així, s'ha obtingut un llistat de 186 espècies que apareixien en diferents treballs publicats. En les nou campanyes realitzades, s'han documentat fins a 159 espècies, 71 de les quals no havien estat citades anteriorment a l'illa. La xifra actual de lepidòpters documentats ascendeix a 257 espècies, tot i que podria augmentar perquè encara queden algunes mostres pendents de determinar.

La investigació s'ha centrat en quatre punts amb hàbitats diferents i característics de Menorca: ullastrar, alzinar, zona humida i barranc. Cadascun d'ells s'ha visitat nou vegades entre els mesos de juny i novembre. Els treballs s'han desenvolupat de nit, utilitzant una trampa de llum que atreu les papallones. Els exemplars que no es podien determinar en el camp eren recollits per estudiar-los al laboratori, mentre que la resta eren alliberats al mateix indret de captura.

stats