Societat 20/03/2018

El nou Institut d'Ensenyaments a Distància, a debat a la Mesa Sectorial d’Educació

També s’hi ha tractat la convocatòria pública per cobrir, en comissió de servei, tant les places d’equip directiu com les de professors

M. Cifre
2 min
El nou Institut d'Ensenyaments a Distància a debat a la Mesa Sectorial d’Educació

PalmaEl director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, i la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria Alorda, han presentat l’Institut d’Ensenyaments a Distància de les Illes Balears (IEDIB) a la Mesa Sectorial d’Educació.

L'organisme s'ha reunit amb caràcter extraordinari per donar a conèixer el nou Institut, que pretén reorganitzar l’oferta pública d’ensenyament reglat a distància i que començarà a funcionar el curs 2018-2019.

En la reunió, també s’han començat a treballar les resolucions per a la convocatòria pública que té previst aprovar la Conselleria per tal de cobrir les places de l’equip directiu i del professorat del futur centre. La proposta de la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres i de la Direcció General de Personal Docent és la de cobrir aquestes places en comissió de servei. Per la seva banda, els sindicats han insistit que no es redueixin llocs de feina ni places del professorat ja existent en aquesta modalitat. Així mateix, han demanat per a les properes reunions un reglament de funcionament d'aquest tipus de centre.

Una vegada presentat aquest dimarts el nou Institut a la Mesa Sectorial d’Educació, es preveu que durant les setmanes vinents s’aprovi el decret de creació de l’IEDIB i es presenti a la Mesa Sectorial un primer esborrany de la resolució amb les instruccions de funcionament de l’Institut.

Una nova manera d’estudiar a distància a les Illes Balears

L’objectiu és que la formació impartida per l’IEDIB es caracteritzi per la diversitat, l’obertura i la flexibilitat, per afavorir l’accés a aquesta formació i fer possible la simultaneïtat amb altres ensenyaments o amb l’activitat laboral i la complementarietat amb altres accions i estratègies formatives. "El que demanam és que sigui una oferta que sumi i que no substitueixi la ja existent", ha comunicat el representant del Sindicat d'Alternativa.

Els estudis de l’IEDIB s’adreçaran a totes les persones majors de 18 anys que no hagin pogut continuar els estudis postobligatoris per motius diferents i que ara vulguin estudiar de manera no presencial. Els cursos es duran a terme en un entorn de treball a distància en línia segons models pedagògics molt avançats, com ara els de l’Institut Obert de Catalunya (IOC) o de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Es preveu que el primer curs hi hagi aproximadament 25 professors. La plantilla augmentarà a mesura que creixi el nombre de matrícules, que es preveu triplicar en tres cursos. Les places s’assignaran en comissió de serveis a funcionaris de carrera per mitjà d’un concurs de mèrits. Les comissions seran prorrogables, però amb una limitació temporal. Els professors rebran una formació específica en ensenyaments a distància en entorns virtuals, en tutorització i dinamització d’aules virtuals

Els professors i els alumnes mantindran el contacte a través d'un entorn virtual d'aprenentatge, tot i que els estudiants podran accedir a assessorament personal a través de diferents centres col·laboradors, on també és possible que es facin alguns dels exàmens.

Amb l’ampliació de l’oferta i la reorganització dels estudis a distància es pretén incrementar significativament el nombre d’alumnes que opten per aquesta modalitat formativa, amb l’objectiu de disminuir l’abandonament escolar i facilitar la formació al llarg de la vida.

stats