Societat 26/09/2023

La iniciativa El Descans del Guerrer, un suport per a families amb fills en cures pal·liatives

El projecte pretén oferir als participants un entorn relaxat i lúdic per evadir-se de les rutines hospitalàries

ARA Balears
2 min
Els participants a la iniciativa 'El Descans del Guerrer'.

PalmaCinc famílies amb fills que reben cures pal·liatives a les Balears han participat en la iniciativa El Descans del Guerrer a Mallorca, de la mà de l'ONG Projecte Junts. El projecte pretén oferir a les famílies un respir respecte de l'entorn hospitalari, per mitjà d'un ambient relaxat i lúdic. En aquesta edició –la segona–, el passat cap de setmana, durant tres dies, un grup de 20 persones ha pogut descansar dels tractaments que reben a l'hospital Son Espases de Palma en un entorn "ple de diversió i entreteniment", amb activitats com anar a Marineland.

El fundador de Projecte Junts, Carlos Ramón, assenyala que l'hospitalització prolongada d'un nin "pot ser una experiència aclaparadora tant per al pacient com per a la seva família". És per això que les jornades de descans que planteja l'ONG "els brinden un respir necessari de l'entorn hospitalari, i els permeten gaudir d'un ambient relaxant i lúdic". D'aquesta manera, Ramón ha explicat que això pot tenir un "impacte significatiu en el seu benestar físic i emocional", en proporcionar-los un temps de descans i recuperació, reduir l'estrès i l'ansietat associats a l'hospitalització, així com millorar el seu estat d'ànim".

Involucrar tota la família

Integrants de la Unitat de Cures Pal·liatives de Son Espases han explicat que l'enfocament de la seva intervenció a l'activitat "no es limita únicament al benestar dels nins a qui brinden atenció, sinó que també abraça el benestar de les famílies". "Aquest compromís ha estat un pilar fonamental des de l'inici del projecte, des del moment en què se'ns va presentar la iniciativa", han afegit. En aquest sentit, han explicat que els nins als quals atenen pateixen malalties "extremadament greus" que requereixen vigilància intensiva al llarg de molts anys. Tot plegat genera una dinàmica familiar en la qual, en moltes ocasions, els familiars poden sentir que passen a un segon pla.

L'objectiu de l'activitat és involucrar tots els membres de la família, incloent-hi pares, mares i, especialment, germans i germanes, si n'hi ha. Aquests darrers, entenen els sanitaris de Son Espases, també són nins, i a vegades tenen dificultats per comprendre la complexitat de la situació i poden sentir-se desplaçats.

stats