Medi i crisi climàtica
Societat 16/07/2023

L'incendi de La Palma crema més de 4.700 hectàrees i afecta ja el Parc Nacional de la Caldera de Taburiente

Els desallotjats augmenten a més de 4.2000, mentre les condicions meteorològiques milloren

ARA
3 min
Les condicions meteorològiques donen un petit respir als bombers de la Palma.

BarcelonaLes bones perspectives meteorològiques i el reforç d'efectius arribats de la Península fa ser més optimista per l'evolució de l'incendi al nord-oest de l'illa canària de La Palma, que ha calcinat ja 4.700 hectàrees i ha obligat a ordenar el desallotjament de més de 4.200 veïns de la zona pròxima a les flames de manera preventiva. Si durant el dissabte el foc es va moure molt de pressa, les condicions han millorat sensiblement durant la nit i matinada passada, cosa que ha permès als Bombers poder treballar millor i arribar a contenir el perímetre del foc. Tot i que més a poc a poc, les flames avancen encara sense control i han entrat als límits del Parc Nacional de la Caldera de Taburiente, a l'interior de l'illa i de gran valor ecològic, informa Efe.

La primera alerta es va donar la matinada de divendres a dissabte al costat d'una carretera al municipi de Puntagorda, i sis hores més tard el govern de les Illes Canàries ja havia declarat el nivell 2 d'emergència, en una escala de 3, que s'activa per demanar ajuda a mitjans estatals per la perillositat de la situació. De fet, ja han arribat bombers i militars de diferents punts d'Espanya i ja treballen en l'extinció. Durant la passada nit, un centenar d'efectius han estat atacant les flames des de terra, aprofitant el descens de les temperatures, del vent i de l'augment de la humitat, i els hidroavions han tornat a volar un cop s'ha fet de dia.

Incendi de la Palma avança cap al Parc Nacnional de la Caldera de Taburiente.

Durant tot el matí d'aquest dissabte uns 300 bombers han estat atacant per terra i aire els fronts del gran incendi, però les altes temperatures mantingudes durant la setmana a tot l'arxipèlag i les fortes ratxes de vent estan dificultant les tasques d'extinció. Segons han explicat les autoritats, hi ha almenys una dotzena de cases cremades per les flames. De fet, la por dels equips d'extinció és que el foc avança molt a prop de nuclis urbans i també d'habitatges més aïllats. Agents de la Guàrdia Civil recorren a peu les urbanitzacions per ajudar en el desallotjament dels residents, que són traslladats a punts habilitats especialment.

Un vehicle totalment calcinat en un dels boscos cremats a l'illa canària de La Palma.
L'observatori Roque de los Muchacos ha estat evacuat a causa de la proximitat del foc de La Palma.

A més, el Centre de Coordinació d'Emergències ha informat que s'ha optat per evacuar el personal científic que treballa a l'observatori del Roque de los Muchachos, seu de l'Institut d'Astrofísica de les Canàries, que es troba a uns vuit quilòmetres de distància de Puntagorda, on va començar el foc. Des de l'espai s'aprecia també la magnitud de l'incendi.

Una enorme columna de fum tapa les muntanyes que envolten el municipi canari de Los Llanos de Aridane.

"Hi ha resistència a abandonar les cases", ha alertat el nou president de les Canàries, Fernando Clavijo, des del lloc de comandament avançat, situat a Tijarafe, i ha cridat a la responsabilitat de tots, perquè "primer són les persones, després les cases i després l'extinció". Clavijo, acompanyat pel ministre d'Indústria, Comerç i Consum, Héctor Sánchez, i pel president del Cabildo de La Palma, Sergio Rodríguez, ha agraït la col·laboració de l'Estat i el compromís d'enviar recursos dels ministeris de Defensa i de l'Interior per ajudar en els desallotjaments.

Les flames de l'incendi avancen sense control per nuclis urbans a l'illa de la Palma.
stats