Incendi forestal

Un incendi agreujat pel fort vent obliga a desallotjar 850 persones al País Valencià

El foc ja ha calcinat 2.000 hectàrees a les comarques de la Vall d'Albaida i la Safor

2 min
L'incendi forestal que afecta les comarques valencianes de la Safor i la Vall d'Albaida.

ValènciaUn incendi forestal declarat aquest dijous a la localitat valenciana de Montitxelvo, i agreujat pel fort vent, ja ha calcinat 2.000 hectàrees i ha obligat a desallotjar 850 veïns de diversos municipis i urbanitzacions a les comarques de la Vall d'Albaida i la Safor, segons ha informat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, des del lloc de comandament avançat.

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha detallat que les flames es van iniciar a partir d'un petit focus que es va propagar a gran velocitat a causa del vent. També ha destacat que les ràfegues haurien pogut generar focus secundaris i ha explicat que la Creu Roja ha instal·lat un alberg per a 350 persones.

En un primer moment es va desallotjar la localitat de Terrateig, a la qual posteriorment es va sumar Castellonet de la Conquesta i les urbanitzacions Ermita d'Ador, la Muntanya Corona, Tarraso, la Corona i l'Esclapisa.

El foc es va iniciar passades les dues de la tarda al barranc Font de Montitxelvo i va obligar a declarar la situació 2 del Pla Especial davant del Risc d'Incendis Forestals atès el perill que afectés greument la població i béns de naturalesa no forestal. Fins al lloc de l'incendi s'hi van desplaçar nombroses dotacions de bombers i efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME), que no han pogut evitar l'expansió de les flames, afavorides pel fort vent i un sòl sec després d'un mes d'octubre càlid i sense precipitacions.

Les condicions meteorològiques han impedit fins ara la feina dels mitjans aeris de la Generalitat. Per compensar aquesta limitació, avui està prevista la participació dels avions amfibis del ministeri de Transició Ecològica, que com que són més grossos poden intervenir en contextos més complexos.

En la seva compareixença davant els mitjans de comunicació, Carlos Mazón ha apuntat que tot i que aquest divendres s'ha reduït la intensitat del vent respecte a ahir, quan es van registrar ràfegues de fins a 110 i 120 quilòmetres per hora, avui el vent continuarà bufant, en ràfegues de fins a 30 o 40 quilòmetres per hora, fet que dificultarà el control del foc. Sobre l'origen de les flames, Mazón ha evitat assenyalar cap indici i ha posposat aquesta anàlisi a jornades posteriors.

stats