Inca es posa al dia en reciclatge
En dues setmanes, el 70% de veïns de Crist Rei ja s’ha adaptat al pla municipal de residus
IncaLa ciutat d’Inca camina amb passa ferma cap a l’adaptació del seu sistema de recollida de residus urbans al model que li ha de permetre assolir el repte de reciclar-ne el 50% el 2020. Fins ara no s’ha superat el 9%. Cap a aquest objectiu, durant el present estiu ha començat a implantar la recollida porta per porta, que després d’aplicar-lo amb èxit al districte de Crist Rei anirà ampliant-lo a les barriades de la ciutat on les característiques urbanes ho permetin i aplicant un sistema de contenidors allà on el porta per porta no sigui factible. “Venim de ser un dels municipis que pitjor recicla”, reconeix Paco Verdejo, el regidor municipal de Serveis.
A partir d’aquesta evidència, l’Ajuntament va obrir una nova concessió del servei de recollida de residus que es va adjudicar a la UTE Lumsa-Amer e Hijos per un període de vuit anys i en què el reciclatge, amb una àmplia campanya informativa i de conscienciació ciutadana, hi juga el paper més rellevant. L’adjudicatària, a través de GRAM Gestió Ambiental, està aconseguint un canvi d’hàbits dels ciutadans a l’hora de desfer-se dels residus.
Després de tot un cicle de reunions veïnals, el 20 d’agost els 9.000 residents del barri de Crist Rei (Inca té 31.200 habitants) començaren a separar els residus. “Avui dia, el 70% dels 2.700 habitatges de Crist Rei recicla correctament totes les fraccions: orgànica, paper, envasos, vidre i rebuig, seguint el calendari setmanal establert”, assegura el regidor Verdejo, qui resta importància a la lectura de “fracàs” del servei que, pocs dies després d’iniciar-se el sistema, en va fer el PP, a l’oposició.
La primera setmana, un 60% dels habitatges ja reciclava correctament i ara se supera el 70%. “Segons dades de Tirme, en 15 dies se n’han reciclat 30 tones”, posa com a exemple el regidor de Serveis. Així mateix, recorda que el porta per porta amb residus de l’activitat industrial també s’aplica al polígon, “on s’havia calculat que 50 empreses s’adheririen i avui dia ja n’hi ha inscrites 81”. A l’àrea industrial, la recollida porta per porta es fa amb contenidors adaptats.
Si la primera fase del porta per porta es du a terme a Crist Rei i la segona al polígon, la tercera etapa afectarà la zona centre (Molins i Sant Francesc), “segurament a partir de finals de setembre”. A aquest districte, ara s’hi està desenvolupant una campanya informativa. “Si alguna cosa ens ha sorprès ha estat la participaciódels veïns en les reunions i l’interès mostrat per conèixer el nou sistema, a més de fer-se’n partícips”, explica Verdejo. La quarta fase estableix contenidors separats per fraccions i distribuïts pels carrers de la resta de la ciutat, on els edificis plurifamiliars fan difícil una recollida porta per porta que en un període de dos anys es vol també implantar en altres districtes residencials com és Son Amonda.