Societat 28/07/2022

Un estudi alerta que el fondeig "incontrolat" a Pollença està perjudicant la vegetació marina

L'informe de l'Imedea afirma que la zona del port té contaminació fecal, però descarta que la depuradora sigui la font de contaminació principal

2 min
El Consell ja ha advertit l'Ajuntament de la necessitat de protegir la primera línia del Moll.

PalmaUn estudi realitzat per l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea) al Port de Pollença ratifica que el fondeig "incontrolat" a la badia facilita la pèrdua de vegetació i posa de manifest que, actualment, encara hi ha petits rodals de posidònia que subsisteixen en aquesta zona.

L'informe adverteix que en algunes ocasions hi ha hagut posidònia a l'interior de la badia, però no en queda clara l'extensió original. "El substrat indica que en el passat n'hi va haver i que ara en subsisteixen alguns petits rodals", assenyala. "La navegació pertorba el fons, resuspenent els sediments fins, limitant el desenvolupament de les comunitats i afavorint la terbolesa", aclareix.

No obstant això, l'Imedea explica que, si bé la zona "està degradada", no hi ha evidència que sigui "una zona morta". "Hi ha una forta pressió antròpica que genera diferents nivells de degradació, però és una zona funcional", justifica. Pel que fa si l'aigua és apta per al bany, l'estudi posa de manifest que sí que ho és, però amb excepcions. Sobre la problemàtica a la zona d'Albercutx, remarca que "pateix un problema de contaminació fecal continu". "El percentatge de mostres no aptes per al bany segons La legislació vigent varia entre l'1% i el 8%", afegeix.

Aigües fecals

Per altra banda, l'informe indica que la zona presenta cert grau de contaminació fecal i, si bé descarta que la depuradora d'aigües residuals sigui la font de contaminació principal, assenyala una zona de la platja d'Albercutx com a punt d'inici. "L'aportació no és constant, encara que sí habitual", indica l'estudi.

Segons detalla l'Imedea a les conclusions d'aquesta investigació, que va encarregar el mateix Ajuntament de Pollença, els valors que indiquen l'existència de contaminació fecal s'estenen des de la zona del port esportiu fins a la base aèrea de la zona. A més, també assenyala que la depuradora es descarta com a font principal de la zona interna de la badia.

A més, adverteix que dragar —treure fang i pedres del fons de la mar— no resoldria els problemes. "Desapareixeria la vegetació i causaria altres problemes", diu. "No es facilitaria la recirculació de l'aigua", afegeix. També, aclareix que la zona sí que està eutrofitzada —excés de nutrients o matèria orgànica— a causa dels "alts nivells" de fosfat i matèria orgànica en els sediments.

stats