L'IMAS planteja crear enguany un centre d'atenció per a menors explotats sexualment a la part forana

La institució insular preveu que inicialment tengui vuit places i disposa d'una partida econòmica de 600.000 euros per obrir-lo

El president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Javier de Juan, ha declarat aquest dijous que la institució insular es planteja "crear enguany un centre d'atenció especialitzada amb professionals exclusivament formats per a l'atenció de menors que han estat explotats sexualment". Segons De Juan, el centre estaria ubicat a la Part Forana, perquè "la part més problemàtica d'aquest entorn es troba a Palma", i comptaria inicialment amb vuit places. Actualment, hi ha 16 adolescents tutelats per l'IMAS que, segons ha reconegut el mateix Institut, han estat prostituïts. 

A més, el directiu insular ha explicat que disposen d'una partida econòmica de 600.000 euros, tot i que "no seria necessària utilitzar-la tota". De Juan assegura que ja havien previst el finançament "per crear serveis d'atenció especialitzada". Sobre el futur centre, ha detallat que no volen "nines tancades" i que hauria de ser obert per continuar "treballant des de l'educació i des del vincle".

La Comissió Insular d'Explotació Sexual Infantil es va reunir aquest dimecres, una setmana després de la seva creació. En la trobada, que va estar presidida pel conseller de Drets Socials i president de l'IMAS, Javier de Juan, i la directora insular d'Infància i Família, Mari Ángeles Fernández, hi van participar representants de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, l'Oficina Balear d'Infància i Adolescència (OBIA), l'Ajuntament de Palma, la Direcció Insular d'Igualtat, la Federació d'Entitats d'Infància i Adolescència de les Balears (FEIAB), la Fundació Amaranta, la Fundació Rana i professionals de l'IMAS i dels diferents centres de menors concertats amb el Consell de Mallorca.

Una de les primeres decisions preses va ser "sol·licitar la modificació de la instrucció d'Interior de l'1/2017 perquè els no-retornaments dels infants i adolescents dels centres d'acolliment residencials es considerin d'alt risc". Amb aquesta mesura, es pretén "agilitar la presa de decisions operatives en aquests casos". En aquest sentit, la institució insular va reafirmar el paper "clau" que té "la coordinació amb les forces i cossos de seguretat de l'Estat per a la defensa de la integritat dels menors".

Entre la bateria de mesures proposades per a la detecció i atenció a les víctimes d'explotació infantil, l'IMAS va subratllar "la sensibilització social sobre aquest tipus de casos mitjançant una campanya destinada a conscienciar de l'existència d'aquesta xacra". A més, va destacar la necessitat d'incrementar "el servei i l'atenció especialitzada que reben els menors víctimes d'explotació sexual".

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF