Societat 15/06/2023

Les Balears tenen 16.780 docents, "el nombre més elevat de la història"

Els pròxims dies 18 i 25 de juny es fan les oposicions del 2023, a les quals es presentaran 5.195 aspirants

ARA Balears
3 min
Les oposicions a docents arrenquen amb total normalitat

PalmaEl conseller d'Educació i Formació Professional en funcions, Martí March, ha anunciat aquest dijous que les Balears tenen actualment 16.870 professors, "el nombre més elevat de docents de la història de l'Arxipèlag". En roda de premsa, el conseller ha anunciat que amb els processos d'oposició d'enguany, s'arribarà al 8% d'interins, "un dels grans reptes de la legislatura", per reduir el 38% de 2015. A més, ha recordat que els pròxims diumenges 18 i 25 de juny s'inicien les oposicions docents de 2023, en les quals hi ha inscrits un total de 5.195 aspirants per a un total de 829 places.

El 18 de juny es farà la primera prova del procés d'estabilització - concurs de mèrits, a la qual es presentaran 3.141 aspirants, per cobrir 265 places. En el marc d'aquest procés, s'oferiran 101 places per a professors de Secundària, 121 per a mestres, 18 per a professors especialistes en sectors singulars de Formació Professional (FP), 14 places per a professors de música i arts escèniques, nou per a professors d'arts plàstiques i disseny, una per a professors d'escoles oficials d'idiomes i una altra per a mestres de taller d'arts plàstiques i disseny.

Per altra banda, el 25 de juny començarà la prova d'oposició ordinària, a la qual es presentaran 2.054 aspirants per a 564 places. 295 són per a mestres, 255 per a professors de Secundària, 12 per a professors de les escoles oficials d'idiomes i dues per a professors de música i arts escèniques. March ha detallat que també s'estabilitzaran 2.583 places a través del concurs de mèrits. De fet, la llista d'aspirants que han aconseguit plaça s'ha publicat aquest mateix dijous.

En total, s'ofereixen 1.726 places per a professors de Secundària, 698 per a mestres, 73 per a professors especialistes en sectors singulars d'FP, 31 places per a professors de música i arts escèniques, 30 per a professors d'escoles oficials d'idiomes, 21 per a professors d'arts plàstiques i disseny i quatre per a mestres de taller d'arts plàstiques i disseny. Des de l'any 2017 s'han convocat 5.355 places d'oposicions que, sumades a les 2.583 places del concurs de mèrits, permeten arribar les 8.208 places estabilitzades.

Cada any es jubilen 300 docents

March ha considerat "imprescindible" convocar oposicions, perquè l'escola pública tingui professionals estables. També ha fet incís en la necessitat de continuar convocant noves places "perquè a les Balears cada any es jubilen 300 docents", ha dit. El conseller també ha explicat que amb la reducció dels interins s'aconseguirà una plantilla més consolidada, un fet que "és molt necessari per al bon funcionament dels centres". És per això que ha criticat que durant el govern de Bauzá es va acomiadar més de 1.000 professors i que durant tota la legislatura no es van convocar oposicions.

El conseller també ha assenyalat la importància de continuar desplegant l'Acord Marc. "Les polítiques educatives s'han de fer amb continuïtat, perquè tinguin resultats". Per altra banda, ha tornat a demanar "fugir dels conflictes educatius i tenir sensibilitat a l'hora d'aplicar polítiques educatives, que han de ser polítiques de complicitat i de diàleg".

En aquest sentit, ha recordat que totes les polítiques educatives que s'han desplegat en les dues legislatures en què ha estat conseller han passat per les meses sectorials, on "al marge dels matisos, hi ha hagut una bona comunicació amb el sindicats de l'ensenyament públic". En ser preguntat envers l'interès de Vox per dirigir la Conselleria d'Educació i Formació Professional, March ha mostrat la seva preocupació davant el fet que es pugui tornar a produir un conflicte lingüístic. Si es produeix, ha dit, "la responsabilitat serà del PP".

stats