Societat 16/03/2023

El Govern i els sindicats segellen l'acord marc educatiu

El document inclou reivindicacions com la reducció de les hores lectives, la instauració de la carrera professional docent o la reducció de les ràtios a les aules

3 min
Els participants en l'acte de signatura de l'acord marc educatiu

PalmaEl Govern i els sindicats han signat aquest dematí el segon acord marc educatiu 2023-2027, que arriba després de mesos de negociacions en les quals ha costat arribar a punts comuns, però que finalment s'ha assolit. Algunes de les 36 mesures que s'hi incorporen són el desenvolupament i la posada en marxa de la carrera professional docent, la reducció de ràtios a les aules i la negociació d'un protocol contra les agressions als docents en el termini d'un any des de l'aprovació del document.

A l'acte de signatura hi han assistit la presidenta del Govern, Francina Armengol; el conseller d'Educació, Martí March, i representants de tots els sindicats que integren la Mesa Sectorial. La presidenta ha agraït la "tasca efectiva dels sindicats per millorar el més preuat que tenim, que és l'educació dels nostres fills". Ha recordat que del primer acord marc, aprovat a l'anterior legislatura, en varen sorgir "la llei educativa i l'aposta ferma per la tasca educativa". Armengol ha afirmat ser "conscient" que queden "molts reptes per assolir, com arribar al 8% d'interins o disminuir ràtios, però anam per bon camí". En els darrers anys, ha dit, "hem reduït a la meitat l'abandonament escolar prematur i ha disminuït el nombre de repetidors", i ara s'ha de continuar "millorant la qualitat educativa", perquè "sense inversió en educació i cultura seríem un poble sense present ni futur".

Acord "referent"

El conseller March ha considerat que cal valorar "molt positivament" l'acord, perquè "ens el mereixem com a comunitat educativa, els docents s'ho mereixen, i també les famílies i l'alumnat". L'educació pública, ha dit, "necessita reforços positius", perquè sempre "solem parlar de les mancances, que hi són, però si sols tenim en compte aquests elements, perjudicam la imatge de la comunitat educativa". L'acord al qual s'ha arribat "és un referent a escala estatal i tindrà repercussió", amb la implantació de la carrera professional, "que és l'inici d'un camí, que hem volgut fer també amb la idea de valorar aquells docents que estiren més el carro que altres". El conseller ha fet un balanç de la legislatura, que ha qualificat "de complexa", però de la qual "el món educatiu ha sortit reforçat", perquè l'escola ha estat "el baluard des del qual s'ha plantat cara al covid". La societat balear necessita "fer de l'educació l'element essencial del seu progrés".

Lluís Segura, de l'STEI, ha valorat positivament l'acord, que ha qualificat "d'important", i ha recordat també que "fa vuit anys, el primer acord marc tenia com a objectiu principal revertir les retallades del Govern de Bauzá". Davia ha considerat que han quedat mesures rellevants sense incloure com les necessàries per fer front "al problema de l'habitatge a Eivissa i Formentera" que pateixen els docents. A més, els centres "continuen amb un malestar important, raó per la qual estarem sempre implicats a negociar per arribar a enteniments".

Per part d'ANPE, Victor Villatoro ha afirmat que està "molt content" i ha valorat el "tarannà negociador dels directors generals i del conseller March", que ha permès aconseguir "millores en les condicions sociolaborals del professorat". Per la seva banda, Maria Magdalena Salom, de la UOB, ha afirmat que queda molt per fer "com recuperar les retribucions perdudes en els darrers anys", raó per la qual el sindicat "manté totes les seves reivindicacions vigents, i espera que l'acord es compleixi al 100 per cent". La lluita dels docents "no ha fet més que començar"

En representació d'UGT, Constantino Davia, ha considerat que s'està "davant un acord històric, referent i ambiciós pel que fa a la millora de la qualitat educativa". Amb la "vista posada en la tercera legislatura, demanam el compliment del pacte, que molt segurament es tirarà endavant". Mario Miguel Davis, de CCOO ha valorat positivament que s'hagi arribat a un acord entre totes les parts, "que donarà moltes alegries", però el sindicat entén "que és insuficient i que cal continuar treballant".

stats